Personlighetsdrag hos en hetsätare

Inom vården idag finns 3 typer av ätstörningar: Anorexi, bulimi och hetsätning (BED). Sen finns det en slaskdiagnos som heter ospecificerad ätstörning. Det där med ätstörningar har jag lite svårt för då vården inkluderar tanken att "Man kan äta allt, men inte alltid". Däremot finns det mycket bra inom ätstörningsvården också då det handlar om att titta på kroppsideal och att sluta vara rädd för mat. Tyvärr så tror inte vården på att vissa livmedel triggar igång ätstörningen.
 
Socker och kolhydrater ger sånt sug hos månbga individer att vi helt tappar kontrollen. Det handlar inte om att "maten är förbjuden och därför tappar jag kontrollen" - det handlar om att den påverkar belöningcentra i hjärnan. Bara när jag äter nötter får jag detox-problem efteråt, det kapar min hjärna helt.
 
Det finns mycket spännande forskning om ätstörningar som är intressant att titta på. Det ger oss pusselbitar till vårt tillfrisknande. Är man en nyfiken sockerberoende finns det gott om vetenskap att hämta både ut beroendeforskning på alkoholister/narkomaner men också på ätatörningar. Något som väckte mitt intresse var personlighetsdrag hos hetsätare där jag känner igen mig själv och många av mina klienter. 
 
Låg självkänsla och perfektionism är genomgripande drag hos dem som utvecklar ätstörningar. En forkare vid namn Michael Strober på UCLA sammanfattade det såhär "En ständig närvarande rädsla att verka svag, otillräcklig och medelmåttig, en oförmåga att njuta av ledighet,  en oförmåga att konfornteras med sådant som innebär risker eller är nytt och obekant, liksom att delta i ohämmade spontana aktiviteter eller att stå för vad man känner, samt en upplevelse av impulser och önskningar utgör ofruktbara hinder för att uppnå högre moraliska mål"
 
Vi kanske inte känner igen oss i allt, men vissa delar är talande. Ofta har vi en lång historia av bantning bakom oss vilket gör att vi känner att spontanitet utgör ett hinder för vårt välbefinnande och högre mål.
 
Känner du igen dig?
 
KÖSS
 
 
5
Eva

Ja på ALLT den är klockren för mig!!

monica

Man kan undra när "vården" och Livsmedelsverket kommer att inse fakta. Det varnas för salt och smör! Men aldrig för snask och läskedrycker. Varför inte märka ut sockerprocenten med stora siffror istf fettprocenten!??

Nathalie

Jag har själv lidit av både anorexi och bulimi och tyvärr är ätstörningsvården väääldigt snedvriden. Det uppmuntras att äta massa socker och skräpmat vilket jag blir dålig av. LCHF räknas som en ätstörning och man blir klassad som rejält sjuk om man råkar nämna det.
Idag är jag frisk vilket jag blev på egen hand i stort sett då vården inte gav mig någonting. Jag mår allra bäst på LCHF, har blivit av med magproblem efter ÅR av svår IBS, min adhd håller sig hyfsad stabil och även blodsockret.
Önskar att vården kunde vara lite mer öppna för andra tankesätt, men tyvärr är nog det långt borta.
Kram

Anonym

#3 hur fick du bukt på din IBS? LCHF har inte hjälpt min. Har du några tankar om vad som direkt här hjälpt ifm din mage?

Anonym

Jag har haft IBS många år tidigare. Även mina släktingar har otroligt krångliga magar. Även om IBS blivit en epidemi nu, så är min mage extra känslig.
LCHF förbättrade den rejält, då jag slapp toabesök bestående av "koskit" ca 10 gånger per dag.

Men helt perfekt har magen inte blivit förens jag uteslutit kål ur kosten, till min stora sorg. Då jag älskar kål!

Frukost består av kött, turkisk yoghurt eller fasta beroende på humör.
Jag skippar lunch helt, men tar en kopp kaffe med grädde. Men dricker max 2 koppar kaffe per dag.
Äter 2 tsk gurkmeja varje dag + några utvalda vitaminer. Vid akut hunger som kan uppstå, då vispar jag lite 40% grädde och äter.
Middag består av kött, gräddsås/smör/fett och grönsaker (sallad och gurka).

Min mor äter likadant, och hon har botats från blodtrycksproblem, blodproppar och har fått bort sitt bukfett.

Tidigare i livet så levde jag enbart på långkokt revben (feta) + 300 gram smör varje dag. Den perioden hade jag perfekt mage, ingen acne och var otroligt frisk enligt alla blodprov osv.