Det går inte att bli avvisad

En stor rädsla vi många bär på är rädslan att bli avvisad eller nekad av andra människor. Det är en rädsla som alla människor bär i varierande grad. Vi är flockdjur och vår överlevnad hänger på hur väl vi blir accepterade av gruppen. 
 
En rädsla att bli avvisad kan yttra sig på olika sätt. Den kan vara konstuktiv när den ligger på en normal nivå. Att man lyssnar på och hjälper andra, så vi blir omtyckta och kan skapa relation. Men när den blir destruktiv gör den oss bara en otjänst. Den kan växa sig så stor att livet handikappas.
 
När en rädsla att bli avvisad blir för stor så kan det leda till att vi inte kan skapa nya relationer, att vi inte vågar dejta, att vi inte vågar prata inför folk eller att vi har svårigheter att komma framåt i karriären. Som tur är går denna rädsla helt att öva bort - vi byter perspektiv.
 
Sanningen är att det inte går att bli avvisad. Nu tror du att jag är knäpp, eller hur? Såhär ligger det till, när någon avvisar dig är det aldrig dig de avvisar - det är idén om dig.
 
Låt mig ta ett exempel. Du är ute på dejt. Du gillar hen, men hen verkar inte taggad på att träffas igen. Då är det inte du som är avvisad, det är idén om dig. Personen känner inte hela dig, vet inte allt om dig och har ingen aning om vem du är. Det enda personen vet är den bild du förmedlade under den korta tid ni träffades och utifrån det har personen en idé om vem du är eller en idé om vad ni skulle kunna bli tillsammans. Och det är den idén som personen avvisar - aldrig du. Och det bästa med hela kråksången är att vi kan öva på det, att sälja in idén om dig till nästa gång, till nästa dejt med nästa person. 
 
Jag jobbar mycket med sälj och ibland så blir jag nekad av mina kunder. I början tog jag det högst personligt men nu vet jag att det inte är jag som blir avvisad, det var hur min presentation av idén blev mottagen. Och alla är olika, därför måste vi sälja in idén om produkten/oss själva på olika sätt. Men det är aldrig du och jag som blir avvisade, det är hur väl vi lyckas förmedla tanken av oss själva/våra idéer/produkter som blir avvisade.
 
Jag håller många föreläsningar. Vissa är klockrena tior, andra kanske hamnar på runt 8. Men hur högt en föreläsning blir betygsatt handlar aldrig om mig som person, det handlar hur väl jag framförde budskapen just den stunden. Och den stunden kan jag vara påverkad av många saker, vissa saker som sömn, mat och eller om det har hänt något privat kommer att påverka hur väl jag lyckas förmedla mina idéer. Men det handlar aldrig om mig som person.
 
Upprepa detta ofta: du kan aldrig bli avvisad. Bara idéen som den andra bär om dig kan bli avvisad. Och andras idéer kan vi alltid påverka.
 
KÖSS
 
 
5
SonjaS

Nja, det hjälper ändå inte. Om det är idén eller jag som är avvisad, så förblir jag ju dock ensam. Jag spelar inte nån annan, jag är mig själv (och därför idén oxo) och när jag blir avvisad så är du ju mig!

Anonym

Först och främst så vill jag nämna min tanke kring serotonin och tjafset som uppstod gällande refferensvärde. Ifall du är van vid att ha höga värden som gör dig sprallig och glad, då kan du troligtvis märka om värdena minskar TROTS att det inte stiger under generella värden.
Alla är individuella. Människan är ingen maskin med identiska kopior av varandra.

Anonym

Först och främst så vill jag nämna min tanke kring serotonin och tjafset som uppstod gällande refferensvärde. Ifall du är van vid att ha höga värden som gör dig sprallig och glad, då kan du troligtvis märka om värdena minskar TROTS att det inte stiger under generella värden.
Alla är individuella. Människan är ingen maskin med identiska kopior av varandra.

Hanna Karlsson

Vilket bra tänk kring avvisning. Det är lite så jag tänker i min roll som domare. Det är aldrig jag som blir kritiserad utan det är rollen som jag ikläder när jag går ut på fotbollsplan.

Carro

Tyvärr har många mycket svårt att skilja på sak och person så även jag ibland men jag har blivit mycket bättre på det och jobbar ständigt på det. Jag är värdefull och bra även när jag råkar göra fel.