Motivation vid viktuppgång

Förra veckan skrev jag om de olika faserna du går igenom i din hälsoresa.
 
Då fick jag en kommentar som löd såhär:
 
"Jag brukade vara i fas 4 men har gått tillbaka till fas 3 (low will high skill) då jag inte går ner i vikt längre"
 
Det är detta som är problemet om man hänger upp sin hälsoresa på en enda parameter - vågen. Det är så farligt för uthålligheten och det allmäna måendet. Det blir bara fel och det tär verkligen på livskvaliteten.
 
När jag gick på hormoner gick jag upp 15 kilo (-ish, jag väger mig inte) utan att ändra något i kosten. Jag åt som en myra men svullnade som en ballong. Jag kände att det var sjukt orättvist och ovärt - visst fasiken hade jag hellre ätit mig 15 kilo plus på choklad. 
 
Det fanns dock inga tankar hos mig att dumpa min hälsoresa bara för min viktuppgång. För det hänger på såå mycket mer än så. Jag vet att smärtminnet är kort - men kom ihåg vilket lidande det är att vara i sockerträsket. Det är därför det är så bra att gå på 12-stegsmöten. Inte nog med att vi får tips av dem som har gått före, vi blir också påminda om vilket lidande det är när vi träffar nykomlingar. Jag vill inte tillbaka dit, plus eller minus på vågen spelar ingen roll.
 
Det hänger också så mycket mer i att leva sockerfri. Tänk på alla hälsovinster vi gör som inte har med vikten att göra. Att vi känner oss lätta mentalt och fysiskt, att vi får mindre värk och sjukdomar och att vi orkar underhålla våra relationer. Mitt tips är att skriva en lista på alla hälsovinster och läsa dem när du inte får de resultat du vill på vågen.
 
Att vi är så fixerade vid vikten är för att vi är hjärntvättade av samhället. Det får oss att tro att vi inte duger om vi inte är smala. Det är en lögn som inte har med dig att göra. Det är en lögn för att vi skall spendera pengar på kropp och utseende. Jag förstår att det är jobbigt, det är det för mig också, men det innebär inte att vi ger upp. Tålamod lönar sig alltid i längden!
 
KÖSS
 
 
 
2
Hanna Karlsson

Mycket bra skrivet. En viktig påminnelse!

Ulf

So true!