Överlevnadsjag

Många undrar varför mina bloggämnen är så spretiga. Ena dagen skriver jag om trauman och andra dagen om recept. Beroendesjukdomen är en komplex sjukdom som behöver tas om hand på många sätt och den kräver förståelse.
 
Om man kokar ner beroendesjukdomen handlar det om att vi tar till verklighetsflykt, att vi flyr från känslor genom att gå in i ett missbruk, det är egentligen inte mer komplicerat än så. Sedan kommer ju givetvis lager på lager - varför det blev så och vilka faktorer som triggar igång. 
 
Man kan dela in vårt jag i två jag - överlevnadsjaget och vardagsjaget. Överlevnadsjaget är utvecklat när vi föds och har som uppgift att hålla oss vid liv. Det är ett känsligt jag som finns för att upptäcka hot och signalera känslor. Alla våra känslor kommer från överlevnadsjaget. Vardagsjaget utvecklas över tid. När vi är små är våra föräldrar ställföreträdande vardagsjag.
 
Våra föräldrars uppgift är att lära oss att hantera vårt överlevnadsjag - blir vi rädda, arga eller någon annan kraftig känsla skall de spegla oss och sedan lära oss hantera känslan. Men kan inte dem hantera sitt eget överlevnadsjags signaler, hur skall de då lära oss?
 
Det är viktigt att komma ihåg det - för det är den mekanismen som får oss att vilja fly sen. När vi inte kan hantera våra känslor tar vi till en drog för att undkomma dem, smärtan blir för stark. Alltså, det är inget fel på oss - vi bara gör så gott vi kan.
 
KÖSS
 
 
6
Anonym

"...beroendesjukdomen handlar det om att vi tar till verklighetsflykt, att vi flyr från känslor genom att gå in i ett missbruk, det är egentligen inte mer komplicerat än så." Det är ju detta sockerberoende personer prövar att bekämpa, att alla beroenden kommer av att du mår dåligt. Inte för att det är en hjärnsjukdom. Att tro att ett beroende till kärnan är flykt från känslor, och inte evt bara en del av det, är naivt. Det är en orsak till att terapi inte för dig sockerfri.

Anonym

Jag är inte sockerberoende pga flykt av känslor. Jag är beroende pga de fysiska och kemiska som socker gör med hjärnan. På samma sätt som alkoholism påverkar hjärnan. Har aldrig haft problem med känslor innan, under, eller efter socker-drogen. Klart att många har problem med sina känslor, men att påpeka att alla sockerberoende har det, och att det är det beroenden "kokar ned till", det är underligt att påstå. Milt sagt.

Anonym

Blir så trött på alla som hackar sönder dig My! Fortsätt som du gör!

Anonym

På vilket sätt blir hon hackad på för att det påpekas att, på ett helt ok sätt, att beroende inte uppstår av flykt från känslor? Är det ett måste att vara totalt enig med inläggen för att få skriva här? Minsta avvik, och personen som har skrivit en kommentar är automatisk elak och en påhoppare? Är inte detta en blogg för alla? Det går att vara kritisk till det som skrivs utan att vara elak. Tidvis står det mer eller mindre elaka kommentarer här, och det är inte ok, men är det verkligen bara lov att skriva här om man väljer att skriva att alla inlägg som produceras är 100% korrekta hela tiden? För det är de inte.

Anonym

Nej, konstruktiv kritik vill vi inte ha. Bara total enighet, inte frågor eller diskussion. Här skiljer vi inte på taskiga kommentarer och konstruktiv feedback. För då får du höra att du inte behöver läsa bloggen och/eller att man blir trött av dig. Kom bara med positiva ord, oavsett vad som egentligen står i inlägget. Annars hackar du på My.

Anonym

Jag känner din ilska kvinna 🤯