Hur man fastar

Jag trivs bra med fasta. Jag tycker det känns skönt att minimera ätandet till ett fönster på 4-5h och enbart äta 2 gånger. Jag äter tidig middag - det hjälper mig eftersom min största risksituation är just kvällen då det lätt spårar. Jag sover bättre och får lägre vilopuls av att äta tidigt. På natten skall tarmarna jobba och inte smälta mat.
 
Positiva fördelar med att fasta:
 
- Viktnedgång
- Läkta tarmar
- Bättre blodsockerkontroll
- Ketos
- Bättre immunförsvar
- Högre förbränning
- Enkelt att se skillnad mellan hunger och sug
- Äta ordentligt när man väl äter
 
Det finns massa positiva fördelar med att fasta. Nu när jag fastat i så många år är det en enkel match men jag vill ge dig mina bästa tips:
 
6 månaders sockerfrihet - minst
Har du inte minst 6 månaders sockerfrihet i sträck skall du inte fasta. Det är mycket viktigt då fasta är en trigger i början då sockertrollet får panik. Du skall börja med att satsa på en sockerfri kost och sedan lägga över till fasta, mycket viktigt. 
 
Börja försiktigt
Kör inte igång med 72 timmar utan börja med att sakta skjuta fram frukosten en timma i taget. Då låter du kroppen vänja sig och tillslut har du det fastefönster du önskar.
 
Fyll på med elektrolyter
När man fastar gör sig kroppen av med vätska - även elektrolyter. Du behöver fylla på med bordssalt, kalium och magnesium annars får du alla möjliga konstiga symptom som huvudvärk, illamående, muskelkramper, muskelsvaghet, yrsel och till och med kräkningar.
 
Ät mycket fett
När jag upplever en fasta jobbig inser jag att jag varit dålig med fettintaget. Det bör vara högt, minst 80% av kcal bör komma från fett för att fastan skall kännas skön. Visst har vi större marginaler när vi fastar -- vi kan äta mer kolisar och komma undan med det, men för den sakens skull vill vi inte göra det då fastan blir snorjobbig om vi måste deala med blodsockerdippar också.
 
Lycka till med din fasta!
 
KÖSS
 
En typisk vecka för mig. Kortare fasta på helgen och längre på vardagar. Använder appen ZERO.
 
 
7