Hur vet man att man är sockerberoende?

Det är många som undrar om de verkligen är sockerberoende eller "bara har dålig viljestyrka". Det finns klassiska tecken på beroende där du kan inventera om du lider av ett beroende. Desa har Hjärnfonden sammanställt och jag tolkat mot utloppet socker.
 
Jag tänker mycket på just detta
Dina tankar går åt till att planera och dagdrömma om sötsaker. Stor del av din vakna tid går åt till ältande om VARFÖR du äter eller HUR du skall äta. I huvudet snurrar mycket tankar om vad du skall äta, när du skall äta det och sedan skam och ångest för att du har ätit det. Tankar upptas av mat, vikt och träning.

Jag har börjat smyga med det
Du känner att ditt ätmönster inte är okej, därför smyger du med det. Du gömmer godispapper eller lägger undan sötsaker så inte resten av familjen äter upp det. På kalaset äter du lagom men när du kommer hem frossar du i smyg. Du isolerar dig för att äta ensam.
 
Jag känner ett sug efter det
Du känner sug/cravings efter sötsaker som är så starkt att det är nästintill omöjligt att stå emot.

Jag har utvecklat tolerans, och behöver allt starkare doser/högre spelinsatser
I början räckte det med en bit choklad, nu köper du stora mängder för att få samma lättnad.

Jag blir hög av att få ägna mig åt det
Du känner att du blir lugn/pigg/stilla/uppåt av socker. Det ger dig en sinnesförändrande effekt - alla får faktiskt inte det av socker, men vi beroende får någon slags påverkan på måendet. Mat är en "dirty drug" så det går på flera olika signalsubstanser. Jag mixtrade med mat - när jag ville ha tröst var det glass, när jag ville fly var det godis och när jag ville sova var det mjölmat.

Jag får diverse negativa symptom, abstinenssymptom, av att inte få ägna mig åt det
När vi inte får socker blir vi griniga, får huvudvärk och blir helt tankebesatta av mat. Vi blir som en alkis på torken i humör. Jag upplevde också kallsvettningar och darrningar när jag hade abstinenssymptom.

Det inkräktar på resten av livet, arbetet, familjen, fritiden
Jag äter hellre själv än att umgås med andra, och när jag inte får min drog blir jag grinig mot omgivningen - känns det igen? Jag sjukanmälde mig också ofta för att jag var sockerbakis eller hellre ville va hemma och äta.

Även efter långa uppehåll kan jag trilla dit igen.
Även om jag varit fri veckor/månader - ja till och med år - så kan en tugga få mig att frossa i dagar. Det går inte att äta lagom av sötsaker!
 
Känner du igen dig? Man behöver inte känna igen sig på allt - det beror på vilken fas av beroendet man är i. Vill du göra ytterligare en utredning skall du göra en SUGAR  och ä du säker på att du är sockeberoende behöver du en MATPLAN - detta för att vi sockerberoende inte kan utesluta mat helt som en alkoholist kan göra med alkohol, vi behöver struktur och ramar i vårt beroende.
 
KÖSS
 
 
4
Hanna

Jag är definitivt sockerberoende, men jag tror att eftersom jag under en kort period i tonåren var anorektisk, och eftersom jag aldrig varit riktigt överviktig pga att jag kompenserar för godisfrossorna, så ser omgivningen det som mer ”sunt” när jag äter vanlig mat och sötsaker och ätstört när jag äter på ett sätt där jag känner att jag har kontroll (lchf/carnivore). Ibland tappar jag nästan bort själv vad som är bäst för mig pga att folk har så mycket åsikter om mat och jag alltid känner mig så udda när jag väljer en annat sätt att äta än de flesta :/

Elisabeth G

Även jag är sockerberoende. Jag glömmer aldrig när jag en gång drack ett (1) glas vitt vin utan att ha kollat sockerhalten. Efter någon timme var jag redo att slåss för att få godis. Tack och lov hade vi inget hemma OCH jag visste vad som hänt och att det "bara" var att härda ut.

Till alla som misstänker sig vara sockerberoende kan jag verkligen rekommendera Bitten Jonssons bok Sockerbomben 3.0. Den är kanonbra. Kan också med fördel läsas av anhöriga till sockerberoende.

Anonym

Jag tänker så om MAT, så jag är matberoende. Skojar inte. Bästa jag har gjort är att långfasta; då släpps tankarna på mat.

Anonym

Jag tänker så om MAT, så jag är matberoende. Skojar inte. Bästa jag har gjort är att långfasta; då släpps tankarna på mat.