Hur man kombinerat viktnedgång med sockerberoende

Det finns en myt om att alla sockerberoende är gravt överviktiga. Det är inte sant. Vikten avgörs av din biokemi, inte av något annat. När jag håller kurser är mina klienter allt från underviktiga till överviktiga och allt där emellan. Den gemensamma nämnaren är att vi är tvångsmässiga i maten. Vi kan äta tills vi däckar, inte äta alls, äta och kräkas, äta och laxera, äta och träna i timtal efteråt. Den gemensamma nämnaren är dock att maten har blivit ett problem - något som är laddat och ångestframkallande. Socker/kolhydrater triggar igång vårt addiktiva beteende. Detta beteende gör att vissa blir överviktiga, medan andras biokemi eller kompensationsbeteende gör dem underviktiga eller normalviktiga. Du kan helt enkelt inte se på någon om de är sockerberoende.
 
Vi manipulerar, gömmer och ljuger för att skydda vårt ätbeteende.
 
Det som gör sockerberoende unikt mot andra beroenden är kroppsbilden. Hur vi blandar in vikt och kropp i vårt beroende. Jag har gått i gruppbehandling för mitt sockerberoende där både narkomaner och alkoholiser var där, jag var den enda sockerberoende. Vi hade så mycket gemensamt, men där förstod dem mig inte alls. Att jag satt och funderade över min vikt, för dem var det mindre relevant.
 
Det första vi får lära oss i vår utbildning om socker är att vikten inte längre är central. Vi hittar inte lösningen i maten eller vikten. Även när vi blir normalviktiga kvarstår sjukdomen beroende. Givetvis ska vi ha en matplan, det är ett verktyg för att uppnå sinnesro, men huvudsyftet är inre frid och inte att bli smala.
 
Hur kombinerar man då ett sockerberoende med viktnedgång när man inte "får" tänka på vikten? Artegen föda som vi inte triggar igång på kommer göra oss normalviktiga. That's it. När vi slutar plåga våra kroppar med bantningskurer och hetsätning och kompensation, läker biokemin och kroppen kommer vilja bli normalviktig. Det händer mig, det händer mina sockersystrar och det händer mina klienter.
 
Att hänga upp sin abstinens på en så skör tråd som vikt är rent utsagt livsfarligt. Får vi då "fel" resultat kommer vi slänga abstinensen åt h-vete och traska ner till närmsta snabbköp. Vi kan inte hänga upp oss på vikten.
 
Under dessa 4 år som abstinent har jag både plussat och tappat beroende på vilken matplan jag har och vad jag har varit med om. Det har dock inte rubbat min asbtinens. Det spelar ingen roll vad jag väger, det viktigaste är att jag har inre frid.
 
Den senaste tiden har min kropp sagt slörrp och jag har tappat mycket i vikt. Jag har kastat vågen så jag vet inte exakta kilon, det är ändå totalt ointressant. Jag känner på kläder. Det förändrar inte heller min abstinens, det viktigaste är att jag har sinnesro och känner inre frid. Jag konstaterar bara utan värdering att kroppen är mindre.
 
Jag erbjuder matplaner som vi anpassar efter just din aktivitetsnivå. Vill du gå ner, upp eller stå stilla i vikt och hur du rör dig och vad du väger. Allt för att du skall känna dig trygg och få inre frid. En stabilitet i vardagen. En matplan kostar 1495 och du mailar ditt namn, adress, telefonnummer och personnummer till: LCHFingenjoren@outlook.com så skräddarsyr jag din matplan.
 
KÖSS
 
 
2
Anonym

Hej!
Kommer du att hålla kurser för sockerberoende i Göteborg framöver?

Hon

Jag upplever viktminskning som en trigger.... 🙈 Något jag behöver hjälp med?