När man blir normal i maten

Carnivore är faktiskt det bästa som har hänt mig på många plan. I alla fall när jag upptäckte mejerifri carnivore, med smör funkade det inte så bra då jag insåg att jag tålde det sämre än vad jag hade trott. 
 
I hela mitt liv har jag betingats med att mat är något farligt, något jag måste ha respekt för, något som gör mig illa. När jag vägde 170 kilo och läkaren sa att jag hade 2 år kvar att leva blev maten ett dödshot. Jag förknippade det med så tudelade känslor - ena sidan lust och njutning, andra sidan plåga, skam och ångest. Men man behöver inte väga 170 kilo och få en dödsdom för att ladda mat med ångest, det räcker att vara människa.
 
Vi matas ständigt med ideal om hur vi ska se ut och hur stor plats våra kroppar få ta. Vi lär oss också att matintaget styr våra kroppars storlek och att vi kan reglera det om vi reglerar maten. Vi lär oss att koppla ihop vårt värde med vår kropps storlek. Detta gör att vi utvecklar en fobi till mat och hunger. Äter vi = vi blir större = vi blir mindre värda. Det är inte konstigt att vi är rädda för mat.
 
När du behöver gå på toa, får du ångest då? När du behöver sova, känner du skam? Tror inte det, men med hunger så får vi hela registret, som att hunger skulle vara något osunt, farligt och skamligt. Att uppleva hunger är lika naturligt som att uppleva att vi måste sova för natten. Det är ett sunt och tecken på att du är frisk. Människor som är allvarligt sjuka tappar sin hunger.
 
Det är den moderna maten som slår ut kroppens egna reglersystem, som gör att vi vill äta fast det inte finns en hunger där. 
 
Med carnivore så kan jag lita på min kropp, jag har blivit befriad från stor del av rädslan för hunger. Jag litar på min kropp, när den ger mig signaler på att den vill ha mat så får den mat. För mig räcker det att jag börjar tänka på mat så äter jag. När min kropp är mätt så finns där inga tankar på mat. Jag behöver inte väga, kontrollera eller reglera mängden - det tar min kropp hand om lika naturligt som när jag behöver gå på toa. Det finns inte längre något farligt i att vara hungrig.
 
Keto i all ära, men för min biokemi blir det ändå matfixerat. Jag äter lätt för mycket. Carnivore är som handen i handsken - befrielse.
 
KÖSS
 
 
10
Anonym

Jag har i utgångspunkten alltid stöttat en hel del av vad du förespråkar; jag är sockerberoende själv. Men nu är jag riktigt förvirrad! Du skriver att du äter sig eller så, och anpassar efter behov, men du skriver inte så tydligt. Nu tolkar jag det du skriver som att du har gått bort från ketostanken. Är det riktigt? Du äter inte speciellt mkt fett längre? Eller är det fett via feta köttbitar? Jag har hört på dig (som beroendeterapeut) att carnivor är så bra. Jag har prövat detta över lång tid nu, och har aldrig varit så sjuk. Jag har kontaktat beroendeterapeuter i två olika länder. De har utrett mig ordentligt och menar tydligt att carnivor inte passar alla. Jag fick veta att ifm mig var det direkt farligt över lång tid.

Anonym

Ja, äter du inte fett längre? Behöver inte kroppen vara i ketos? Jag är, via LCHF"rörelsen", blivit av med fettskräcken men nu har jag seriöst blivit grönsaksskrämd.

Anonym

Är det fel att ligga i ketos nu? Har all fettet som jag har hällt i mig inte bra längre?

Anonym

Tycker att det är mycket hoppande mellan olika dieter. Lchf, keto, carnivore eller äta vad man vill? Samtidigt som man ska äta alla möjliga kosttillskott?
Jag börjar iallafall bli förvirrad.
Tack annars för en bra och inspirerande blogg!
Ella

Anonym

Kroppen behöver kött och fett, men inte kolhydrater.

Anonym

Hänger inte alls med heller. När Du levde på pannbiff och broccoli var det amaze balls fast sen mådde du piss av grönsaker och det var livsfarligt. När du åt bönor mådde du så jävla bra fast sen helt plötsligt mådde du såååå dåligt av det, sen åt du kött och smör och det var heeeeeelt fantastiskt fast nä förresten, du mådde dåligt av det. Om en månad kommer det väl fram att du mår dåligt av kött?!

Anonym

Har ni inte fattat att det är era pengar hon är ute efter, hon har inge riktigt arbete utan försöker sälja allt möjligt skit till er, det är ju rent pinsamt att höra henne beskriva sina faaaannnntaaaastiiiiska produkter, senast var det ju massa matkassar som hon ville prångla på er, men kostdoktorn där hon får vara med och saluföra sina produkter har ju hundratals recept som ni kan få ta del av, ni måste ju för guds skull fundera ett varv på varför hon är så snäll mot er, hon själv gick ju tydligen ner genom att följa kostdoktorn så om jag vore er så skulle jag följa kostdoktorns enkla regler än att följa den här flickan som byter inriktning mest hela tiden för att maximera sina inkomster.
Bra dag på er allihopa och glöm inte att ni har ett eget ansvar för era egna kroppar, jag skulle själv aldrig lyssna på en sån här människa.

Anonym

#5 kroppen kan behöva kolhydrater. I vissa skeenden. Men inte socker.

Anonym

8. Självklart. Jag formulerade fel. Kroppen behöver lite kolhydrater, men vi behöver inte äta det eftersom kroppen tillverkar det.

Anonym

#8 som jag har fått det förklarat (från beroendeterapeut och sjuksköterska) är att det är riktigt att kroppen kan tillverka kolhydrater på egen hand. Det är dock en krävande ting och stjäl mkt energi. Många sliter med låg energi i utgangspunktet, vilket förvärrar situationen. Oxå kan någon, säkert inte alla, ha behov för en något högre nivå än det kroppen tillverkar. Och då borde du tillsätta det själv. Vi är alla olika och har olik utgångspunkt.