Tankar om viktuppgång

Den absolut vanligaste frågan jag får handlar om vikt. Det är sååå himla viktcentrerat i vårt samhälle, det är helt sjukt. Vad är vikt för mått egentligen? Det säger INGENTING! Vi får en siffra som inte säger ett skit.
 
Det som fick upp ögonen på mig angående viktens (o)betydelse är 2 saker: när jag gjorde en InBody Scan på en våg som är kallibrerad mot Dexa och boken Health at every Size. På min scan visade det sig att jag har flera kilo mer ben än det högta normalvärdet. Det kan jag alltså inte banta bort. Det visade sig också att jag har flera kilo mer protein än det högsta normalvärdet, dvs. muskler och lös hud, det kan jag alltså inte banta bort. Det gav mig verkligen svar på frågan hur jag kunde dra en så liten storlek och egentligen väga för mycket för den storleken. Min kropp har skyhög densitet.
 
Och vikt - vad säger det om hälsa? NADA! Den fettreserven som är farlig är bukfetman, fettet som är insprängd i organen. Det ökar belastningen på hjärta och gör oss insulinresistenta. MEN, en fettreserv på rumpa, ben, armar kan vara riktigt bra. En fettresev skall vi ha, om vi blir sjuka behöver vi det. 

Vi jagar siffror för att få bekräftelse, en sjuklig jakt för att fylla det svarta hålet. Det blir ett beroende så starkt att vi inte kan låta bli. Men hur påverkas egentligen din livskvalitet? Är det så att du blir helt tom efteråt, antingen känner du att du har gått ner för lite eller så slår du på din kropp för att den plussar? En kropp kan läggaa på sig 2-3 kg vätska över en dag, det är helt normalt. 
 
Mina bästa knep för att öka din inre styrka:
 
1. Släng vågen, den säger inte ett skit. Det blir jobbigt för vi har utvecklat ett beroende till den, du kommer ha ett sug att väga dig.
 
2. Lita på att din kropp kan viktreglering bättre än va du kan. Ta ansvar över din del: bra mat, motion, aldrig hungrig men inte heller övermätt. Lämna över vikten till din kropp.
 
3. Rensa flödet från alla vikthetskonton
 
4. När bekanta börjar prata vikt - gå därifrån
 
5. Smörj in dig varje morgon och kväll med någon najs olja - titta på din kropp och lär dig ta i den och älska den för va den är. VISA för din kropp att den är värd kärlek.
 
Summa summarum: Kan du inte hantera plus på vågen skall du inte väga dig. Jobba på att förändra din attityd till din kropp och ta ansvar över din del. Resten lämnar du över till din kropp.
 
KÖSS
 
 

13
Anonym

Helt ok att du skriver ting som stöttar "större människor", men kommentaren om de supersmala 40+ arna och hur de "vågar" vara smala är ju samma "shaming" bara andra vägen. Alla har inte möjlighet att lägga på sig, så tack för den, nämligen att du menar att (bara för att jag är smal och 40) skal behöva oroa mig för cancer. Alla väljer inte att vara tjock eller smal...

Svar: Den kommentaren var inte så genomtänk och därför valde jag att ta bort den :)
My Westerdahl

Jaha

Ökar risken för cancer när man fyller 40? Vad är poängen då med LCHF? Många går ned i vikt på LCHF, då borde ju kosten vara farlig för 40+...

Svar: Den kommentaren var inte så genomtänk och därför valde jag att ta bort den :)
My Westerdahl

monica

Aldrig äta sig övermätt är en god tanke.

monica

Aldrig äta sig övermätt är en god tanke.

Svar: ja :)
My Westerdahl

Nisse Hult

Äter mig "övermätt" på god och näringsrik LCHF kost en gång per dag (dagens enda måltid) och låter sen kroppen i lugn och ro vila till nästa dags enda måltid.
Funkar klockrent sen lång tid tillbaka.

Svar: jaa PF funkar för många!
My Westerdahl

Olsson

Jag tycker inte heller att vikt är särskilt intressant. Man märker ju hur man ser ut och känner sig och om man trivs i sin kropp och sina kläder eller inte (eller om kläderna blir mindre eller större). Om självkänsla och humör är beroende av vad vågen visar från dag till dag är det helt klart bättre att strunta i den :-)

Svar: Håller med :)
My Westerdahl

Anonym

Hej och tack för en intressant blogg som jag följer noga :-) Jag har en fråga, vad tycker du att man kan svara när man i sjukvården blir ombedd att väga sig? Typ i samband med hälsokontroll, förskrivning av preventivmedel osv. Då dyker ofta frågan upp och jag vill spontant inte gå med på denna uppmaning men jag brukar göra det ändå för jag vet inte riktigt vad jag ska säga... Kram Ellie

Svar: Hej finis! Om jag ombedds att väga mig ber jag att inte få se resultatet. Stor kram!
My Westerdahl

Anonym

Smala 40 åringar.... du är fan i mej inte riktigt klok.
Du är farlig för omgivningen.

Svar: Den delen är numera borttagen då den inte var korrekt formulerad och jag förstår att den uppfattades kränkande.
My Westerdahl

K

Säger personen som hela tiden hurrar för att hon krymper och tappt vikt..?

Svar: Förstår att du tolkar det så, jag uppelver att det mer är ett objektivt konstaterande och inget jag strävar emot.
My Westerdahl

Ok

Haha nu tog hon bort delen om att smala 40 åringar lever farligt om dom får cancer. Kanske insåg att det var heldumt skrivet!

Svar: Hej! Ja, det var dumt skrivet och jag förstår att det uppfattades kränkande. Därför tog jag bort det.
My Westerdahl

ira

Men har man kraftig övervikt är även vågen intressant. Att tappa 10 kg gör under för t ex knän. OK om man är lite 'lagomfet', då spelar kilon mindre roll. Bara för att du själv är där du vill vara idag (just nu iallfall, det kan ju ändras) så tror jag inte alla känner så runt vågen. Inte som stor. För då spelar man i en annan division. Dessutom bryr sig sjukvården om BMI, ok om man är vältränad och stor, men är man fet är det kört.

Svar: Bra att du delar dina tankar. Jag själv känner att när jag var större så var det ju inte vågen som avgjorde hur mina knän mådde, utan själva övervikten vilket försvinner om man äter enligt sin biokemi. Stor kram!
My Westerdahl

Linnea

En fråga. Tycker inte du att det är samma typ av hets att jämföra hur ens kläder sitter? Skapar inte det också kroppshets? Älskar ditt konto men blir ofta triggas av inlägg som handlar om vikt eller hur kläderna sitter. För mig är det samma sak.

Hoppas du förstår hur jag menar. Jag har följt dig under många år och tycker att du är fantastisk! ❤️ Har lyssnat lite på din podd och älskar hur du sprider glädje och energi. Kram

Svar: Hej kära du! Bra fundering! Jag konstaterar objektivt vad carnivore har gjort med min kropp, förstår om du blir triggad och det var inte mitt uppsåt. Stor kram!
My Westerdahl

Nisse Hult

Angående 10 kilo hit & dit

Vill bara inflika att det är en himla skillnad som vältränad att bära på som i mitt fall 85kilo/181cm den 1Dec 2018 och nu 75kilo 14-Feb 2019. 85kilo handlande om lite överätning LCHF varje dag och nu samma mängd mat fast i ett 1-timmas ät fönster (23:1) Så "liten" ändring kan göra jätteskillnad. Den som inte tror på de kan bära en 10-kilos viktväst i en brant trapp några ggr och sen göra samma sak utan.

Svar: Tack fö input!
My Westerdahl