Att förstå sina känslor

Känslor kan verkligen vara ett riktigt trassel. Speciellt om vi lärt oss att vissa känslor är fula eller förbjudna. Man kan ha problem med olika känslor, beroende på hur man är uppväxt. Det finns inget konstigt i det. Vissa av oss har problem med ilska, andra med sorg och några att vara glada.
 
Roten finns i barndomen
 
När vi föds är vi helt beroende av att någon tar hand om oss, annars överlever vi inte. Det gör att vi anpassar oss helt till våra bekyddare. När våra föräldrar korrigerar våra känslor så accepterar vi det som en sanning - att det är så vi skall vara. Svarar det med att släta över, bli arga eller förtrycka våra känslor som barn anpassar vi oss och trycker ner känslan.
 
I vuxna situationer kan detta bli problematiskt. Om vi aldrig fick tröst när vi var ledsna så har vi lärt oss att förtrycka sorgen i omedventen rädsla att bli lämnade eller övergivna. Alla våra käslor har en uppgift, det handlar om att guida oss rätt i livet. Ha vi svårt att känna vissa känslor så kommer det ge avtryck. Vi kommr vilja fly och vi kan inte sätta gränser eller uttycka oss uppriktigt.
 
Grundkänsla 👉 Larm 👉 Lösningsförsök, det är så det fungerar. Säg att din partner planerat något som du inte orkar med. Då är din grundkänsla ilska för att hen inte frågat dig om det var okej. Men då ljuder larmet för att du är rädd att din partner skall tycka du är tråkig eller inte spontan, du är rädd att bli lämnad. Ditt lösningsförsäk är att tiga och trycka ner, att släta över genom att tänka att du är ju ganska tråkig. Problemet är att du trycker bort en del av dig själv.
 
Du äter på känslor
 
Problem uppstår när vi inte känns vid våra grundkänslor. Då är det enklare att äta bort dem för att slippa kännas vid. Att leva i tillfrisknad innebär att kännas vid och sätta gränser, att nyfiket undersöka vad vi känner och tänker. Det är där vi hittar oss själva och dem vi är. Genom att uttrycka våra känslor uppriktigt komme suget att minska. Så det ger så mycket positivt i livet.
 
KÖSS
 
 
5
Anonym

Varför gör du reklam för spel? Ett beroende är ju svårt att komma ur, oavsett vad det är. Känns osmakligt att du gör reklam för spel

Anonym

Varför gör du reklam för spel? Ett beroende är ju svårt att komma ur, oavsett vad det är. Känns osmakligt att du gör reklam för spel

Anonym

Anonym, My gör inte reklam för spel. Hon kan inte styra reklamen som kommer upp i bloggen när du läser den. Jag exv har aldrig fått spelreklam på hennes blogg.

Elisabeth G

Jag tror att det är här som på så många andra sidor, nämligen att reklamen styrs utifrån vad man själv brukar kolla på. Just nu får jag upp fina sommarkläder från Cellbes. Kläder som jag i och för sig redan köpt men det vet ju inte denna sidan om. Någon spelreklam har jag aldrig fått upp men så kollar jag inte på sådana sidor heller. :-)

Lena i Umeå

Ja, precis, den reklam jag får upp är kosttillskott. Det stämmer ganska bra med vad jag köper på nätet. Vid andra tillfällen är det böcker, och ibland kläder.