"Det är bara att bestämma sig"

När man pratar om att gå ner i vikt så säge många "det är bara att bestämma sig". Sånt BS, som att det någonsin skulle bara vara att ta beslutet.
 
När du är ung går det
 
Första gångerna du bantar så kommer kroppen med högsta sannolikhet svara exemplariskt. Den är ovan att du äter mindre och har en hög metabolism. Den är ung och anpassningsbar och vet vad den skall göra. Sen blir det svårare.
 
Många faktorer spelar in
 
När vi blir äldre är det fler faktorer som spelar in. Har du bantat flera gånger så kommer kroppen ha nedreglerat din metabolism bland annat, så det blir liksom svårare. Inte nog med det, kroppen kanske är insulinresistent eller har andra åkommor som spelar in och som gör det svårt. Har du en beroendesjukdom så kommer belöningscentrum hela tiden sända ut signaler att du vill äta.
 
Kroppen vill inte banta, den kommer göra allt i sin makt för att slippa det. Först kommer den sända ut signaler att du har sug, svarar du inte på det så kommer den sända ut signaler att du har cravings och efter det nedreglera metabolismen och onödiga funktioner så som fertilitet. Det är alltså inte käckt att gå på extremt kaloriunderskott en längre tid, och verkligen inte lätt heller. Kanske är det så att det är därför bara 1 av 20 håller den nya vikten efter en bantningskur efter 3 år.
 
Respektlöst
 
När jag är hungrig så är min automatiska tanke "åh nej". Det är en hjärntvättad reaktion som uppkommer på grund av att samhället har fostrat oss till en matfobi. När jag tänker efter en gång till så övar jag på tacksahet - min kropp är frisk och vill ha mat, det är bra! Sjuka kroppar vill inte äta. 
 
Vi får inte glömma bort att vi är djur, vi kommer alltid vilja äta. Det finns inget konstigt i det. Alla djur vill äta så mycket som möjligt, det är vi i väst som inte kan hantera det då maten är specialdesignad för att vi skall vilja äta för mycket och att det finns tillgängligt dygnet runt.
 
Jag tycker det är respektlöst att säga "det är bara att bestämma sig" när det finns så många faktorer som spelar in. Istället bör vi säga "jag vet att du gör ditt bästa". För det gör du.
 
KÖSS
 
 
3
monica

Jag är en labrador, ständigt på hugget efter nåt att äta. Ett gnag och sug som är större än en ev hunger. I ungdomen njöt jag av hunger, kände att magen och hela jag krympte. Som gammal rör man mindre, inga milslånga promenade, cykel/skidturer. Och inser att hälsa och lycka inte hänger på antalet kilon. Där kommer ordet "unna sig" in. 🤣

Anonym

Med IF 23:1 slipper du va hungrig, tänk att saker kan va så simpelt men ändå så svårt. Bortförklaringarna är många att så kan man inte göra för att...........

Anonym

@ Monica
Är det inte smartare att ”unna sig” god hälsa än tvärtom?
Själv har jag som ”gamling 63+” unnat mig att cykla 155km idag.