Jag är asrädd

Det finns ingenting som gör mig så livrädd som att titta på världen runt omkring mig. Den är oerhört skrämmande. Då snackar jag inte om krig eller miljöförstöring - jag pratar folkhälsa.
 
Cancertalen växer
 
Idag får var tredje svensk en cancerdiagnos under livets gång. Detta förväntas öka till varannan svensk. Cancervården blir bättre och bättre och Sverige har en av EUs bästa cancervård. Cancer är den sjukdom som skrämmer mig allra mest, vi torteras ihjäl. Det är oerhörda smärtor och enormt lidande och medicinerna i sig ger fruktansvärda biverkningar.
 
Fertiliteten sjunker 
 
En man idag är bara hälften så fertil som hans farfar var. Sedan 1973 har fetiliteten sjunkt drastiskt och det finns egentligen inga vettiga förklaringar. Mäns spermier blir både färre och rör sig långsammare. Kvinnlig fertilitet sjunker också.
 
Vi lever i en giftsoppa
 
Det som är obehagligt är att det är så jäkla mycket som påverkar oss i vår miljö. Våra kläder är full med giftiga ämnen, sminket med hormonstörande kemikalier, maten beroendeframkallande och all strålning. Man har sett att bluetooth förändra DNA på spermier och gör dem konstiga i form. Vi vet inte säkert hur WI-FI, microvågor och trådlösa lösningar påverkar oss. Vi lever helt enkelt i en kemikaliesoppa med strålning överallt och vi har ingen aning om hur det påverkar oss.
 
Ingen teknikmotståndare
 
När vi börjar prata om detta är det lätt att bli klassad som en flummare och teknikmotsåndare. Tro mig, som ingenjör älskar jag teknik som gör livet lättare. Samtidigt blir jag skrämd av statistiken, vad är det som händer? Jag har ingen lust att leva i skogen med foliehatt, jag brukar teknik varje dag. Men samtidigt blir jag rädd hur min kropp påverkas.
 
Vad kan vi göra själva
 
Vi blir allt fler och fler, samtidigt som vi blir äldre. Det gör att vi i framtiden med stor sannolikhet inte kan räkna med att välfärden tar hand om oss. Vi ser det redan idag, allt fler väljer att betala för vård. Det vi kan göra är att äta bra, röra på oss och vara noga med sömnen. Jag äter den kraftiga antioxidanten C-vitamin varje dag. Mer än så kan jag inte göra. Vi kan ta det ett snäpp högre genom att sluta använda smink, välja kläder som är giftfria, inte använda bluetooth, inte ha trådlöst nätverk hemma och inte ha mobilen i närheten. Frågan är hur villiga vi är att offra vår bekvämlighet för vår hälsa.
 
KÖSS
 
 
5
Anonym

Du nämner bekvämlighet kontra hälsa. Problemet är större än så. Samhället kräver att du är uppkopplad; något kan du avstå från (där kommer bekvämlighet kontra hälsa in) men hur skall du "överleva" i dagens samhälle utan möjlighet till att använda dator/telefon? Det som oxå är ett stort problem är att myndigheterna godkänner produkter och ämnen som kan vara, eller är, farliga. Vanliga borgare har inte möjlighet att värja sig från detta på egen hand. Vem är superexpert på samtliga tillsättningar i smink/krämer/medicin/etc. Speciellt när ett ämne kan ha många olika namn. Bly är godkänt i feks läppstift för att myndigheterna menar att det är så låga doser. Lite gift där, och lite gift där. 1+1 är alltid 2.

monica

Människan förstör världen och sig själv. Läser skräckrapporter om att 75 % av insekterna försvunnit. Allt besprutas eller man kan köpa ekologiska äpplen från Argentina. Om man skulle gå tillbaka till 1950 år levnadsnivå med alla utsläpp, få personer flög, tror inte mycket besprutning och konstgödning. Undrar hur många skulke bli arbetslösa, eller ta andra arbeten som inte längre finns kvar i Sverige.

Ingrid/Expat

Miljön är faktiskt ur ett antal aspekter renare än nånsin. Tänk på 1800 talet och 1900 talet med industrirevolutionen. Kanske andra saker påverkar mer än sk gifter i miljön numera. Bilden är komplex och mestadels okänd. Vi behöver troligtvis ta ett nytt tag om hur vi vill vår miljö skall vara utformad.

Anonym

Nej. Din foliehatt sitter ju redan på plats....

Anonym

Anonym nr1. Måste säga att man kommer ganska långt på att använda mobil / dator bara till det nödvändiga :)

Och i den här frågan allmänt, så börjar jag nästan tro att vårt leverne är lösningen på våra problem samtidigt som den är förstörare.
Om vi lever så knasigt att både miljö och hälsa går åt skogen, så minskar befolkningen, och då blir det lättare att leva bra igen.
Saker som ger minskad fertilitet löser miljöproblemet