Korrigering av kosten

Sen i påskas är jag fetfast i mejeriträsket. Stenfast. Herregud, det blir fasiken ost frukost, lunch och middag😜
 
Jag gillar att käka mejerier men jag gillar inte konsekvenserna av det. Blir kliig, slemmig och svullen. Allt gött skall minsann ge konsekvener 😝
 
När jag faller dit och äter på ett ätt jag inte vill slår jag inte på mig själv, det är liksom ingen idé. Att sitta och hata på att jag äter oärligt är liksom en återvändsgränd deluxe. Istället behöver jag titta på det konstruktivt.
 
Den känslomässiga aspekten
 
Den känslomässiga aspekten till varför jag äter fel är solklar. Jag flyttar ju runt som en backpackare och har gjort sedan oktober. Jag känner mig fett rotlös. Mejerier är tröst, kaseinet bildar kasiomorfin som gör oss lugna och trygga. Det är därför brudarna käkar glass på tv när d blir dumpade. Bebisar - både människor & djur - blir trygga av att dia och amma. Det är liksom poängen. Detta vet min kropp och det är därför jag dras till det som en magnet nu när jag känner mig rotlös. 
 
Den biokemiska apekten
 
Så fort jag börjar titta över min kost får jag en shitstorm, som att jag har "ljugit" eller "bedragit". Bekymmer med kosten upptäcks oftast långt senare, när man ätit en kost ett tag. Alla har full flexibilitet att korrigera sin kost, inklusive jag själv. Jag älskar Carnivore och har noll och inga planer på att gå till Keto igen. Jag är befriad från astma, allergier och sug. LÖVE IT😍 Däremot känner jag att det är någon liten detalj i min kost som behöver korrigeras, det är något som inte funkar och mitt mejerifrosseri tar mig någonstans på spåren - ger mig ledtrådar.
 
Det jag har märkt är att min hud ha gått från babysjärt till fnöske. Jag är mycket torrare i huden, vilket jag tyckt varit märklig. Tänkt att det berott på obalanser i tarmen. Nu när jag ätit feta mejerier är huden smidig, len och mjuk igen. Hmm....🤓
 
Den andra ledtråden var Maggans inlägg om hur stark hennes glukoneogenes är, det vill säga hur fantastiskt bra hennes kropp är på att producera blodsocker från protein. Jag har ju märkt att jag har ett högre blodsocker på Carnivore än keto, vilket jag inte lagt särskillt mycket vikt vid. Men jag har märkt att jag inte klarar mig lika länge mellan måltider på carnivore som keto. På Keto räkte lunch och middag, på carnivore behöver jag 1-2 mellanmål. Jag har också fått fruktansvärda blodsockerfall-känslor där jag blir darring och yr. 
 
Alla dessa ledtrådar tar mig till slutsatsen att jag äter för fettsnålt. Jag blir apmätt snabbt på bara kött, men det är fettet som håller mig mätt i längden. Liksom Maggan tyder det på att jag behöver en nutrionell ketos, annars går min kropp över till glukoneogenes och blir sockerdriven.
 
Det jag har lagt märke till är:
 
Protein = mättar NU
Fett = mättar SEN (i längden)
 
Jag äter för fettsnålt helt enkelt. På den kost jag äter idag har jag inget tillsatt fett, då landar E% av fett på 60%. Min kropp vill kanske upp i 80%. Jag har därför börjat prova att tillsätta fett, vilket är skitsvårt. Jag fixar inte smör, så nu behöver jag luska ut något annat smart. 
 
Hade en fettastrof på jobbet. Tog med en bit ister och micrade med min matlåda. Mina kollegor höll på att dö äckeldöden, och så även jag. Fy fan va det lukta och smaka! Så nu provar jag om min kropp tål Ghee. 
 
Det gäller att vrida och vända för att hitta sin optimala kost och alla felätningar ger oss ledtrådar!
 
KÖSS
 
 
11
isabellecarlsson@live.com

Jag rekommenderar varmt ghee! För mig har det blivit så att jag sväljer ca 2-3 msk ghee innan varje mål som fettkälla. Funkar mycket bättre för mig då jag tex tycker det är ganska äckligt att äta smör till min mat. Väldigt enkelt och mycket billigare att göra själv!

Anonym

Vet inte vilken ister du åt, den färdiga från matbutiken lämpar sig bara att smörja maskindelar 😃 Jag smälter ister själv och lägger i lite rökt sida samt en lök vid stekning som jag tar bort sen. Den ister kan jag äta med sked med bara lite salt på så god är den.

Sonja

Varför funkar inte smör men ost??

Kajsa

Tack, vilken intressant insikt, My.
Jag är nog likadan, för jag mäter blodsocker varje morgon och det är minsann högre på carnivore än Keto (äter drygt 1 kg gräsbetat kött/dag + intermittent fasta + träning). Jag har varit carnivore i 14 månader så trivs ju väldigt bra att äta så trots ett högre blodsocker. Men jag saknar också skarpheten jag hade med högre fett/Keto. Själv kan jag äta smör, men ofta blir det för gott och jag äter upp hela paketet... 😣 Ghee funkar bättre för det är inte lika gott IMO. Fettkaffe dricker jag också för fetthalten och den goda smaken.

Jag älskar att du delar med dig av saker som dessa- det är så ärligt och vi andra dödliga får på så vis ofta en hint om vad som försiggås i våra kroppar också. 🙂
Keep it up!!

/Kajsa

Anonym

Hur mycket vatten dricker du per dag? Lägger du någon vikt vid vattendrickande? Tacksam om du skulle kunna nämna det i inlägg framöver.

Anonym

Jag brottas något jäkligt med att finna ut om man mår bäst på carnivor eller inte. Det är så jäkla mycket motstridende informasjon där ute. Carnivor är bra på något men absolut inte för allt, och LCHF på en del karbs är bra på något men heller inte allt. Skitsvårt.

Hanna - Hälsa och träningsglädje

Intressant att läsa. Jag åt mejerier igår på jobbet och konstaterade att nä, det gillar inte magen. Äter strikt keto nu (förutom mejerierna då i helgen men de ska bort) och det är intressant att se hur blodsockret låg i början och hur mycket lägre det är nu på strikt keto. Jag tycker att man har all rätt att testa sig fram och även trilla dit på saker man tidigare sagt att man inte äter. Vi är inte perfekta. :-)

monica

Ett tag provade du bönor! Du slutade, missade anledningen! Själv får jag allt svårare att äta djur. Grisar ligga med galler över, kycklingar ivägsopade med en gatusopningsmaskin och hur lever nötkraturen !? Så värst mycket gräsbete finns inte i vårt land, eller räknas ensilage som gräsbete!? Fisk tas upp ur haven och får självdö. Vad ska man stå ut att äta.!? Mycket ost, smör och ägg från närmsta bonde. Och bönor, som jag inte är så glad i. Svårt!..

Rebecca

Köp talg, skiva och värm i stekpanna. Jag börjar bli litet less på det och funderar på att ta in fett i olika kokosformer. Tar mct-olja ibland när jag har svårt att få upp fettet till 80%. Heja dig!

Rebecca

Köp talg, skiva och värm i stekpanna. Jag börjar bli litet less på det och funderar på att ta in fett i olika kokosformer. Tar mct-olja ibland när jag har svårt att få upp fettet till 80%. Heja dig!

Rebecca

Köp talg, skiva och värm i stekpanna. Jag börjar bli litet less på det och funderar på att ta in fett i olika kokosformer. Tar mct-olja ibland när jag har svårt att få upp fettet till 80%. Heja dig!