Man kan inte ha allt

Jag får ofta frågan "jag funderar på att börja med LCHF, behöver gå ner i vikt. Men jag ääälskar mackor, pizza och pasta - vad ska jag äta istället?"
 
Det går inte att ha allt
 
Jag brukar säga att LCHF är kött, grönsaker och smör. Keep it simple. Jag tror inte alls på det här med att byta ut saker mot något annat. Dels så tror jag inte på det för att hjärnan kommer jäklas med dig. Den tror den skall få pizza och så har du gjort någon variant på blomkål och den kommer bli besviken och framkalla sug. Dels så tror jag inte på det för att jag tror att vi skall hålla det enkelt för att få en lugn beroendehjärna.
 
Recept?
 
Jag är kung i köket, herregud vad jag kan laga mat och baka. Jag utgår alltid i allt jag gör att jag är sockerberoende och då behöver vi hålla det enkelt. Att hålla det enkelt innebär att vi tänker i macros istället för recept, grönsaker, kött och smör. Punkt. Det är tråkigt men det fungerar. Mat för mig skall vara näring och inte så mycket njutning.
 
Välj klokt
 
Är ditt mål att gå ner i vikt har du egentligen 2 alternativ: kaloribanta eller hormonbanta. Kaloribantar du kan du äta vad du vill fast mindre, hormonbantar du genom att hålla ner insulinet med LCHF så behöver du inte tänka på mängd men du behöver tänka på livsmedel. Människan vill gärna ha kakan och äta den - men här gör du klokast att möta sanningen som den är och säga farväl till dina darlings. Det blir ett så mycket enklare liv då. Det är helt okej att sörja sina kolhydrater - det är till och med klokt.
 
KÖSS
 
 
3
Elisabeth G

Såååå rätt och sant!

När jag började med LCHF och hittade Annikas blogg förvånades jag snart över att det dök upp människor (kvinnor) som efterlyste recept. Vad då recept, tänkte jag. Det behövs inga recept. Och inte behövs det några recept. Tyvärr har det vuxit fram en "industri" av LCHF-kokböcker och kostrådgivare som gör att många som är nya på LCHF går vilse. Jag önskar att vi kunde komma tillbaka till LCHF som det var när Skaldeman och Annika var som hetast.

"Den tror den skall få pizza och så har du gjort någon variant på blomkål och den kommer bli besviken och framkalla sug."

Alldeles riktigt. Det är lika bra att släppa alla substitut. Blomkålspizza ÄR inte pizza. Man blir bara ledsen. Jag vet inte hur många gånger jag bakat LCHF-bröd för att bara konstatera att det smakar sk-t, hur lyrisk LCHF-bloggaren än varit över vad hon åstadkommit. Jag minns särskilt några LCHF-frallor med basilikasmör som var som skumgummibollar och smakade apa.

Effie

Jag har aldrig gillat substitut; mat som låtsas vara något annat. "Falska kotletter". Vegetariskt låtsaskött. Viktväktarnas recept på Janssons frestelse (man förkokar, och så blandar man lättmjölk med pulvermjölk...nej, jag testade aldrig). Eller de flesta LCHF-brödrecept.
Recept tycker jag inte är fel. Som inspiration. Men mat ska vara god i sig, och inte bara nästan lika bra som det man vill ha...

monica

Dessa ersättningar får mig att längta efter den.riktiga varan, den jag ska hålla mig ifrån. Mandelbröd, nötknäcke...kan inte ha det hemma.