Mindre sömnbehov

Överallt möts vi av att vi skall sova 8 timmar per natt, annars är det dåligt. Det är lite roligt det där med LCHF för ingen LCHFare jag känner kräver så mycket sömn.
 
Fördelar
 
Med en korrekt LCHF-kost går du ner i vikt, blir frisk och känner energi. Men inte nog med det - du behöver mindre sömn. När jag har hört runt och kollat på forum verkar det som många klarar sig på ca 6 timmars sömn på LCHF - det innebär 2h mindre sömn om dagen, helt naturligt. Och då snackar jag inte om att folk går runt som zombies utan att de känner att de är pigga och utvilade hela dagen. Det innebär 2 timmar mer liv om dagen, 14 timmar i veckan, 728 timmar per år. Delar man det på arbetsdagar innebär det att du har 91 arbetsdagar mer än andra.
 
Hur hinner du?
 
Jag mår bäst när jag får runt 6-7 timmars sömn. Sover jag 8 timmar går jag runt som en yr zombie och är alldeles stel i kroppen. Blä. Många undrar hur jag hinner alla mina åtaganden - det beror på att jag har mer tid än andra. Jag kräver inte lika mycket sömn. 
 
 
Vad beror det på?
 
Min gissning landar på inflammationer. Äter vi en kost som inte är inflammerande för kroppen har den inte lika mycket att laga och återhämta sig från - därför krävs inte lika mycket sömn. Det handlar kanske också om blodsockret som inte går bananas, det är jämnt och fint. Jag tittar mer på min sömnkvalité hur den är fördelad än mängden sömn. Det är mer intressant.
 
Har du upplevt minskat sömnbehov på LCHF?
 
KÖSS
 
 
11
Pamela

Här är en som ätit lchf i 7 år minus mejerier. Sover helst 10h per natt. Och är frisk!

Anonym

Jag måste också ha ca 10 timmars sömn på LCHF. Tycker att några av inläggen på denna blogg är lite onyanserade. Vi är alla olika.

Anonym

Min pojkvän äter massa kolhydrater, inkluderat godis och cola zero. Han sover i ca 6 timmar per natt. Vaknar tidigt och utvilad. Om han skulle försöka att sova längre/mer blir han trött och "zombie".

Anonym

Det finns flera vinklar här. Det finns forskning som visar att dagmänniskor, som inte är sjuka, ofta (inte alltid) sover något kortare. Det är inte för att kvällsmänniskor är annorlunda, men kvällsmänniskor sover ofta på "fel tidspunkt" för dem iom att många kvällsmänniskor inte kan sova utifrån sin biologiska dygnsrytm. Många kvällsmänniskor vill somna ganska sent och vakna tillsvarande utover morgonen/dagen, men detta är alltså svårt att kombinera med jobb. Då sover du alltså inte på "riktig" tidspunkt och får inte lika djup sömn.

Nja

Jag har fått större sömnbehov på LCHF. Speciellt på carnivor. Har liksom ingen energi.

Lena i Umeå

Jag siktar normalt på att sova ca 8 timmar, men det blir nog sällan mer än ca 6 timmar. Det intressanta är att jag nästan aldrig är trött på dagarna. Det verkar vara tillräckligt med 6 timmar för mig också. Inte ens när jag bara sover 5 timmar är det särskilt bekymmersamt.

Jag verkar fungera på samma sätt som du My.

Anonym

Knäcker gärna 9-10 timmar per natt, men det går nästan aldrig iom att jag jobbar. Och ja, jag äter LCHF.

Anonym

Jag har ätit lchf i 8 år och snittar 10 timmar per natt. Då känner jag mig piggast och mest utvilad. Min kille som lever på skräpmat vaknar pigg som en mört efter 5 timmar och joggar till jobbet. Vi är alla olika.

Anonym

Skönt att höra att det är fler än jag som har ett högt sömnbehov på LCHF (och på annan kost), när man läser inlägg om att man får mindre sömnbehov känner man sig liksom "fel" och att man gör "fel" om man inte "passar in", så tack till er som nyanserar bilden.

Anonym

Skönt att höra att det är fler än jag som har ett högt sömnbehov på LCHF (och på annan kost), när man läser inlägg om att man får mindre sömnbehov känner man sig liksom "fel" och att man gör "fel" om man inte "passar in", så tack till er som nyanserar bilden.

SL

För mig känns det som att det inte är kosten som påverkar utan mer att det är nivån av stress. Är jag inne i en stressig/intensiv period "behöver" jag mindre sömn och får/kan jag då sova lite längre nån natt blir jag som en zombie efteråt. Det tolkar jag som att kroppen signalerar om ett behov av mer sömn/återhämtning.
Sen kan det ju vara olika typer av stress; mycket att göra, psykisk stress, obalanser mm
Är jag i en lugn/harmonisk period "behöver" jag mer sömn, eller rättare sagt det blir lagom många timmar, 7-8 /natt.
Och så är jag oavsett kost, däremot känner jag mig piggare på dagen med lchf blir lite seg på kolhydrater och energin blir ojämn.