3 system som styr hjärnan

Visste du att det finns 3 olika system i hjärnan som styr dina handlingar? Antingen så styr belöningscentra och tvingar dig ut på jakt på stimuli. Det är då vi drogar och hjärnan tvingar dig ut på jakt för nästa kick. När vi förvägrar vår hjärna stimuli så kan vi uppleva en smärta - det är därför det är så löjligt att kalla sockersug för "SUG" - det förringar hela känslan. Istället är cravings ett bättre ord, det gör liksom ONT att inte droga när vårt belöningcentra kopplas in.
 
Det andra systemet är frontalloben - bromsen. Det är den som avgör vad som är rätt och fel och bromsar felaktiga handlingar. Vi får ju massa knäppa tankar varje dag, men som tur är har vi en frontallob som bromsar. Tänk hur många gånger man suttit på ett viktigt möte och tänkt tanken "undra vad som hade hänt om jag ställde mig på bordet och drog en dans nu". Tur att frontalloben kickar in då.
 
Det tredje systemet är spegelneuronerna, det är dem som gör att vi kopierar andra människors beteenden. När alla flyr ut ur ett hus så skall inte vi stå och tänka på om vi vill eller inte vill springa, vi ska bara göra det! 
 
Detta inlägg handlar just om spegelneuroner - hur viktiga de är att ha med sig i vår abstinens. Vi vill kopiera vad andra människor gör för att höra till gruppen. Därför är det så förbaskat svårt att hålla sin abstinens om vi bara umgås med folk som drogar. Spegelneuronerna vill ju gärna att vi kopierar.
 
Därför behöver vi en grupp människor som gör samma som oss - lever i tillfrisknad. Därför är 12-stegsprogram och dylikt så himla viktigt! Vi behöver fylla på med människor som lever som vi gör.
 
Så se dina 12-stegsmöten som något viktigt, du hackar din hjärna!
 
KÖSS
 
 
1
Hanna Karlsson

Det här var intressant att läsa, tycker det förklarar en hel del varför man gör som man gör.

Svar: Eller hur :D
My Westerdahl