Maxa oxytocinet

Efter en superintressant föreläsning hos Bitten där vi fick lyssna på forskaren Kerstin Uvnäs Moberg så har jag gjort oxytocinet till ett fokusområde i mitt liv. Dels så är oxyticinet det hormonet som direkt verkar mot kortisol, dels tenderar tvångsmässigt överätande vara ett direkt svar på en oxytocinbrist - att vi vill öka oxitocinet genom att fylla buken - så magen liksom kramas inifrån och kroppen utsöndrar oxytocin.
 
Oxytocin är närhetens hormon, det är både det som nyblivna mammor är beroende av vid amning men också hormonet som utsöndras mellan människor i förälskelse. Vi kopplar ihop vår partner med närhet och trygghet - vi har skapat starka oxytocinband mellan oss. Sådana band är starka och går inte över bara för att vi rationellt vet att det är slut i en relation. Det är därför många av oss har så svårt att lämna en gång för alla, det är starka oxytocinband i hjärnan.
 
Äter vi tvångsmässigt trots att vi äter mat som inte triggar behöver vi titta på hur vi kan fylla på oxytocinet i våra liv. Något jag har gjort som verkligen hjälper mig är:
 
- Har en värmefilt. Denna myser jag med i soffan och den hjälper mig att slappna av. Värme skapar oxytocin och får oss att känna oss trygga.
 
- Sover med tyndtäcke. Även detta skapar oxytocin och gör att vår återhämtning har blivit bättre.
 
- Kramas varje dag. Jag ser till att få närhet med andra människor jag tycker om varje dag, det är det enklaste sättet att få oxytocin. Det fungerar alldeles utmärkt med husdjur också.
 
- Har en bakgrundsbild som ger mig oxytocin. Min är på Martin men det funkar lika bra på ens barn eller djur man tycker om. Jag älskar ju grisar så att se videos på grisar utlöser oxytocin i min hjärna.
 
- Gnugga magen mot min mans mage! Detta är det uråldriga sättet för att få oxytocinpåslag. Tänk dig det nyfödda barnet som ålar sig upp mot mammans bröst. Därför drar jag upp min mans t-shirt och gnuggar min mage mot hans. Han tycker jag är en tok - men vi får ett gaprskratt på köpet! Jag tycker att jag är en fnissande biohacker 🤣
 
Är det ett hormon vi bör hacka förutom insulin är det oxytocin - särskillt som det är med ganska enkla medel vi gör det. Prova själv!
 
KÖSS
 
 
1
Ingela Otter Olsson

Hejdär 😊 oxytocin beroende här oxå men jag har ett superbra sätt att skaffa oxytocin 🤩 D A N S 💃🏼🕺🏼 helt fantastiskt en socialdanskväll med massa sköna foxar... man gnuggar mage en hel massa 😊 och massa andra kroppsdelar, får härlig musik. Så barnen, partnern och katterna är ju fantastiska. Men tyngdtäcke funderar jag på... om sömnen kan bli bättre. Den är lite problem och särskilt efter dans när även må bra endorfiner flushar runt och för en superpigg och hjärnan sjunger på låtar feån kvällen, fötterna dansar fortfarande och munnen och hjärtat leeeer 😍

Tack för tipset om att gnugga mage 😊

Take Care 🌸