Ny version av min kost

Ju mer jag lär mig om kost - desto mer förstår jag hur individuella vi är. Jag kommer ihåg när jag började med LCHF 2010 och det enda som räknades var mängden kolhydrater, jag trodde det var svaret på allt. 
 
Jag har haft stenkoll på mina kolhydrater men har gått upp i vikt ändå, jag inser att det enda som räknas inte alls är kolhydraterna. Jag har stressat sönder min kropp, knäckt HPA-axeln. Och med det krävs helt andra metoder för att laga och fixa.
 
Det som är fördelen att bara äta kött är att man slipper sug helt - jag blir helt befriad. Problemet är att det är en jobbig process för kroppen att frigöra energi från protein och just nu verkar min kropp inte klara det särskillt bra. Jag får konstanta blodsockersvängningar vilket är ett tydligt symptom att HPA-axeln inte fungerar som den ska.
 
Från att ha fastat 18-22 timmar per dag och bara protein & fett äter jag nu ofta, lite, grönsaker och resistent stärkelse. Mina dagar har verkligen blivit så mycket bättre. Det jag trodde var panikångest var en trasig HPA-axel och oförmåga att producera tillräckligt med kortisol. Suget är definitivt större men det får vara så, bara jag slipper yrsel, darrighet och kallsvettningar. Jag sover bättre och är definitivt lugnare.
 
En frisk kropp utan stressymptom mår bäst av PF och carnivore - en sönderstressad kropp mår bäst av att äta ofta, lite och lättillgänglig energi. För mig betyder det kolissnåla grönsaker och mängder med C8-olja (länk här för den som undrar vad det är) Kolla videon som finns längst ner på den länkade sidan. 
 
Min viktnedgång har börjat ticka ned igen, har tappat 3,8 kilo sedan 30/9. Min kropp börjat helt klart slappna av. Däremot tycker jag att det är jobbigt att äta så ofta, jag längtar tills min kropp är trygg nog så jag slipper äta så jäkla ofta. Det är sååå irriterande att släpa med sig mellis överallt hahaha! När jag äter grönsaker äter jag alltid resistent stärkelse också, det dämpar mitt sug och klickar som handen i handsen för mitt leptin (=mättnadshormon). Det äter jag i form av kidneybönor dränkta i C8-olja eller hummus. Det är INTE LCHF, men jag äter inte LCHF - jag äter en kost som är skräddarsydd för mig. Jag äter ju liksom inte nötter eller mejerier heller för det fixar inte jag. Det är farligt att bekänna sig till en typ av kost, vi måste hela tiden justera.
 
Just nu ser min kost ut såhär:
 
09.00: Fettkaffe 
11.00: 2 msk kidneybönor
12.00 En lättare lunch
15.30: En lättare middag
19:00 2 msk kidneybönor eller en pannbiff 
 
På kvällarna behöver jag ingenting, men jag tränar efter jobbet så då behöver jag påfyllning. Detta visar på att det är just HPA-axeln som är trasig och inte reaktiv hypoglykemi - det är på förmiddagen kortisolet ska vara dominant. På kvällen får jag aldrig blodsockersvängningar. Så när jag inte tränar så är det inga problem att fasta från 15.30 till 09.00. Inte heller när jag är hemma och chillar, då räcker det med lunch & middag.
 
Kroppen är ett mysterium och vi vet bara en promille av alla processer. Det viktigaste är att vara sann mot sig själv och prioritera att må bra och våga justera i kosten. 
 
KÖSS
 
 
 
6
monica

Du skrev om potatismjöl som resistent stärkelse för nåt år sedan.

Anonym

Tack för att du orkar dela dina erfarenheter med oss trots negativa kommentarer.
Du är en sann förebild.

Annelie

Hur tänker du med kaffet? En del tål det väldigt bra utan att känna av det medan andra blir stressade och får sömnproblem trots att man endast druckit en kopp på morgonen.

Hanna Karlsson

Så bra att du skriver om att din panikångest vvar relaterad till stress och att det blev bättre när du la om kosten. Tänk om fler kunde tänka i banor om att kroppen behöver annan kost istället för att ta läkemedel. Att iallafall våga tänka kost. Men det är klart, folk vill väl generellt inte ge upp sina snuttefiltar..

Anonym

Det är skillnad på konstruktiva kommentarer och elaka kommentarer. Det är värre med alla ja-sägare.

Anonym

Oh, ja. Dom är det många av på denna bloggen. Jasägare alltså. Oavsett vad du skriver så menar klanen att man attackerar My. Dom tar det personligt liksom. Du behöver inte ens skriva någonting taskigt, bara din egen mening eller konstruktiv kritik. Då är dom på dig med en gång. Tror att My är vuxen nog till att ta till sig konstruktiv kritik utan att behöva försvaras. Hon ber ju om folks mening liksom. Taskiga kommentarer eller mobbing (från båda sidor - oxå jasägarna ska klanen) undanbedes.