Hälsa får för lite plats

Som unga tror vi att vi är odödliga, vi tror att vi ska leva för alltid på något sätt. Sjukdomar drabbar bara alla andra. I samhället är det dessutom tabu att ha någon form av övervikt, vi alla ska vara supersmala. Därför är det inte ett dugg konstigt att det finns så många konstiga dieter - allt från pulver till kålsoppa.
 
Trenden har dock vänt, allt fler äter utifrån hälsa och mindre gällande viktnedgång. Det är allt större fokus på att må bra än att bli smal. På 80- & 90-talet så var det inte alls ur hälsoperspektivet som människor gick på dieter, då fanns det ännu mer konstiga dieter. Det är glädjande och bra att vi pratar mer hälsa än vikt idag.
 
Jag tycker verkligen det är häftigt hur en uppsjö sjukdomar kan reverseras eller vara symptomfria beroende på kosten. Förut så pratade man aldrig om det, idag vet alla om det - förutom vården som fortfarande kör strutsmetoden. Jag tycker det finns något magiskt när folk kan reversera sin diabetes, bli av med astma och allergier och bli symptomfria i sin psoriasis och fibromyalgi med hjälp av kosten. Jag tycker det är tråkigt att man hellre skriver recept på mediciner än ny kost när det borde vara tvärtom. Prova med kosten först!
 
KÖSS
 
 
4
Anonym

Ja, men det finns oxå en fara för FÖR mkt fokus på hälsa att det slår över åt andra hållet. Att det blir en sjuklig jakt på hälsa och perfektion. Jättemånga hamnar där.

Elisabeth G

Konstiga dieter fanns redan på 70-talet (och kanske tidigare). Jag minns när jag i tidiga tonåren skulle banta med rårisdieten. Man fick äta hur mycket man ville - av kokt råris. Det höll en dag.

Maken bantade med ananasdieten. Man fick äta hur mycket man ville - av ananas. Han höll ute lite längre men fick rejäla munsår på kuppen.

Det är bra att det fokuseras mera på hälsa nu men man önskar att vården kunde hänga med. Min allmänläkare har sina förtjänster men kost kan han ingenting om. Att jag äter LCHF och har gått ner i vikt är bra men samtidigt varnar han för näringsbrister. Håhåjaja.

monica

På 1950 talet fanns en kokosdiet, man skulle blanda ut i vatten och dricka och detta skulle fylla magen och göra en mätt. Nu sitter ju inte hungern i magen!

Hannas krypin

Du har så rätt! Gillar verkligen inlägget!