Kosttillskott

Som vegan behöver du äta kosttillskott för att inte bli sjuk. Det är lätt att få brister i form av exempelvis B12 och omega 3 och det är tillskott man behöver för att vara på den säkra sidan. När jag var liten så var min mamma vegetarian i 8 år. Min storasyster köpte skinka för veckopengen och min favoritmat var kalvsylta som jag bara fick vid speciella tillfällen.
 
När mamma var gravid med mig var hon vego och vi är övertygade om att det är därför jag föddes både överviktig och med kraftiga allergier och astma. Det finns liksom inget genetiskt påbrå som förklarar det. Mamma har en nickelallergi och pappa lite astma, men jag fick liksom KRAFTIGA allergier mot ägg, fisk, fågel, nötter, soja, skaldjur, pälsdjur, damm, kvalster. Jag tog tunga astmamediciner 3 gånger om dagen och 10 doser korttidsverkande medicin. PER DAG. Jag fick sova i PLAST för att jag var allergisk mot mina egna kvalster, mamma och pappa kunde inte ens steka fisk utan att jag blev sjuk och att äta på restaurang var bara att glömma för stekte dem inte i en egen panna kunde jag få en anafylaktisk chock. 
 
Varför tror vi att det beror på mammas vegokost? Det finns forskning som pekar på att det mamman åt när barnet är gravid, den maten lär sig barnet att gilla redan i magen. Och vad äter en vego? Kolhydrater. Kolhydrater, gluten och omega 6 skapar också inflammationer som leder till läckande tarm. När en microbit av maten läcker ut ur tarmen och in i blodomloppet så bildar kroppen anticeller - vilket leder till allergi. Forkningen är visserligen luddig när det kommer till detta och man vet inte säkert, men det låter logiskt.
 
På LCHF har jag gått från handikappande astma till nästan medicinfri. På carnivore behöver jag inga mediciner alls, överhuvudtaget. 2017 fick jag den glada nyheten att alla mina allergier läkt ut, förutom den mot ägg. Men det är så lite antikroppar att jag inte lär få en reaktion.
 
Som barn såg jag hur min mamma blev dösjuk. Hon blev deprimerad, yr och mådde hemskt. I ett prov visade det sig att hon hade så allvarliga brister att hon fick börja ta sprutor och läkaren sa att hon MÅSTE börja äta kött igen. När hon började med det försvann alla symptom på som i en handvändning. Detta är ingen skuld mot min mamma, hon visste inte bättre - det gjorde ingen. Idag kan vi prata om detta och det är något vi vill sprida vidare så fler slipper lida så som jag och min mor pga vegokosten.
 
Men du kanske tänker - ni som äter LCHF tar ju också kosttillskott? Ja, det kan vi göra. Men inte för att INTE bli sjuka utan för att reparera de som maten INNAN LCHF skapade. Den oredan. Maten i sig är självbärande och näringsrikt komplett. Det finns inget i pasta och ris vi behöver för att inte bli sjuka. Jag har ätit LCHF/Carnivore i 10 år och tar blodprov varje år som alltid är perfekta. Jag vet att jag inte blir sjuk av min kost.
 
Hela matdebatten är snedvänd. Vi pratar om miljö och kött i samma mening - det finns inget så näringstätt som kött. Om vi vill göra miljön en tjänst, varför inte prata om godis, snacks och kläder? Allt det där vi äter och konsumerar helt i onödan. Vill man göra miljön en tjänst så prata om all mat vi äter som inte tillför något, ätandet som bara är till för att ge oss en kick. Som inte tillför näring eller något alls. 
 
KÖSS
 
 
 
 
16
Anonym

Om du inte äter hela djuret, något som är väldigt svårt idag, ger dig brister oavsett. Men är enig i att veggis ger större brister.

Anonym

Det finns ju ingenting som är så försurande för kroppen som kött heller. Att vara vego betyder ju inte att man äter gluten som är största boven till bristsjukdom oavsett kosthållning då varje tugga inflammerar tarmen. Jag vet många på vegankostsom fått upp sitt B12 när tarmfloran byggs om. Så att det behövs tillskott för att man är vego/vegan är ju för att man fortfarande äter gluten, socker, e-ämnen och skit helt enkelt så man klagar igen tarm, andra organ och försurar. Clean food (olika för alla) oavsett är läkande så länge man tar bort det som skadar oavsett..är ju först då kroppen kan starta en läkningsprocessen..

Mila

Fast detta låter väldigt långsökt? Nu vet jag inte vad din mamma var för sorts vegetarian, men de flesta som kallar sig vegetarianer (särskilt för sådär 20-30 år sedan!) äter ju mejeriprodukter och ägg, så kosten är ju rätt lik en helt vanlig "allätare".

Jag var vegetarian i 8 år (åt ägg och mejerier). Tog blodprov två gånger och hade inga brister alls. Mådde bra och var normalviktig. Vid 22 års ålder förändrades jag mycket som person och för enkelhetens skull började jag äta kött igen och har gjort så de senaste 10 åren. Idag bär jag på cirka 20 kg övervikt. Beror det på att jag började äta kött igen? (Själv tror jag inte det, men med tanke på ditt resonemang så verkar vikt hänga ihop med köttätande och för mig är det tvärtom mot vad du påstår).

Om mammor som är vegetarianer hade fött barn som blir överviktiga så hade det nog varit ett ganska lätt samband att se. Det är nog snarare så att du drog en nitlott i DNA-lotteriet, My. Ibland sker genmutationer och det måste inte vara något man får från sina föräldrar.

Elin

Min mamma var också vegetarian under min och mina 3 syskons graviditet. Ingen av oss är varken överviktiga eller har några som helst allergier. Vi har inte heller någon gång haft B12-brist eller järnbrist. Iställer brukar läkaren bli förvånad över hur bra järn och b12 förråd vi har. Mitt blodvärde är också väldigt bra, har alltid legat på mellan 155-160 i hb, likaså min syster. Visst att man kan få b12 brist om man äter en vegankost och inte äter tillskott, men b12 brist hos köttätare är också väldigt vanligt eftersom det också har att göra med hur man tar upp b12 i tarmen. Vidare har flera av mina köttätande tjejkompisar haft järnbrist trots att dessa ätit kött. Vill med denna kommentar bara upplysa om att man kan se saken med andra ögon också. Men förstår att du kanske vill hitta ett samband. Vet du föresten att många allergier (komjölk,ägg och fisk t ex) vanligen växer på med åldern? Kanskre är det därför som dina allergier nu försvunnit alt blivit mycket bättre. Bara en tanke.

Tillägg: Mina två systrar inkl bror (min brors flickvän) har nu också fått barn där alla ätit vegetarisk kost och inget av de barnen är överviktiga eller har några allergier.

Tycker det är lite skrämmande att se hur du försöker ”skrämma” folk till att äta kött. Varför? Jag är vegetarian sedan 34 år och har aldrig försökt påverka andras val av mat. Det är väl helt upp till var och en, eller?

Tycker det är lite skrämmande att se hur du försöker ”skrämma” folk till att äta kött. Varför? Jag är vegetarian sedan 34 år och har aldrig försökt påverka andras val av mat. Det är väl helt upp till var och en, eller?

Anonym

Är du på riktigt nu? Du blev fet för att din mamma var vegetarian? Mmmm. Själv blev jag dålig på fotboll för att min mamma åt falukorv när hon var gravid med mig.

Anonym

Jag förstår inte riktigt vad detta påhopp på vegetarisk kost kommer ifrån? Det känns liksom inte riktigt som du? Fine att du inte äter det, men det här känns bara.. lågt. Jag är vegetarian och vet mycket väl om att det finns för och nackdelar med det. Varför lyfter du inte fram det positiva med en kost som består av kött istället för att tracka ner på vego? De känns lite världsfrånvänt ärligt talat.

Anonym

Jag förstår inte riktigt vad detta påhopp på vegetarisk kost kommer ifrån? Det känns liksom inte riktigt som du? Fine att du inte äter det, men det här känns bara.. lågt. Jag är vegetarian och vet mycket väl om att det finns för och nackdelar med det. Varför lyfter du inte fram det positiva med en kost som består av kött istället för att tracka ner på vego? De känns lite världsfrånvänt ärligt talat.

Anonym

Jag förstår inte riktigt vad detta påhopp på vegetarisk kost kommer ifrån? Det känns liksom inte riktigt som du? Fine att du inte äter det, men det här känns bara.. lågt. Jag är vegetarian och vet mycket väl om att det finns för och nackdelar med det. Varför lyfter du inte fram det positiva med en kost som består av kött istället för att tracka ner på vego? De känns lite världsfrånvänt ärligt talat.

Jennifer

Veganer och vegetarianer tar b12-tillskott för att de inte äter djur, men varför tror du man behöver göra det? För att djuren i djurindustrin tillsätts b12-tillskott, så den enda skillnaden är att man hoppar över ett steg och tar det själv. Du måste läsa på innan du uttalar dig, och dessutom äter en påläst vegan mer hälsosamt än en köttätare, det är bara att googla. Suck

Anonym

Så tråkigt att läsa dina inlägg nu för tiden. Du skriver så att det kan uppfattas som fakta men i själva verket är ditt eget tyckande och din sanning. Du har absolut ingen källhänvisning till dina "fakta" vilket är skrämmande. Finns absolut ingen evidens för vad du skriver i detta inlägg. Men du får naturligtvis ha åsikter men då måste de tydligt framgå!

Anonym

Så tråkigt att läsa dina inlägg nu för tiden. Du skriver så att det kan uppfattas som fakta men i själva verket är ditt eget tyckande och din sanning. Du har absolut ingen källhänvisning till dina "fakta" vilket är skrämmande. Finns absolut ingen evidens för vad du skriver i detta inlägg. Men du får naturligtvis ha åsikter men då måste de tydligt framgå!

Anonym

Varit vegetarian ca hela mitt liv. Frisk som en nötkärna o samma med flera i familjen samt vänner så jag tror du ska tänka om lite

Anonym

Åt hon inget protein???

Anonym

"För att djuren i djurindustrin tillsätts b12-tillskott, så den enda skillnaden är att man hoppar över ett steg och tar det själv."

Ursäkta??? Det kanske är Du som skulle läsa på lite fakta....jösses...då borde jag, som bara äter hemslaktat och hemuppfött ha b12 brist, eller?

Bajskaos

Min mamma var anorektisk fram till jag var typ 26. Hon gick upp ca 5 kg under graviditeten och hade i många år innan, under och efter levt på ett mål om dagen, kaffe och cigg. Jag var helt normal när jag föddes, kanske lite lätt men redan vid 3-års åldern klev jag över tillväxtkurvan och var sen fet i 22 år till.

Min barnläkare sa att det berodde på att min kropp sög åt sig all näring den kom över och jag var hungrig och sugen jämt, kunde alltid äta två portioner.