Trycka fett

När vi går ifrån normalkost till LCHF så händer något i vår hjärna - SHIT POMMES! Vi dör inte av fett! Istället blir vi smala, friska och mår bra. Och får vi dem resultaten så behöver vi kräma på av det som har hjälpt oss - eller hur? Det som vi mår så bra på, ös på lite mer och så JÄKLAR va bra vi mår! Är det sant?
 
För mig som kommer ifrån fettsnåla 90-talet var det en stor grej att börja steka köttet i riktigt smör. Eller att dricka röd mjölk istället för minimjölk. Det var enormt stort och krävde mycket mod av den där tjejen som vägde 170 kilo år 2010. Idag, 95 kilo senare, kan jag packa upp ett paket smör och käka med sked. Det som var mycket då, är fjuttigt idag - jag har blivit "fettblind".
 
Allt frid och fröjd kan man tänka - men nej. Idag finns en fetthets som vi bör vara försiktiga med eftersom alla har en unik biokemi. Du som överviktig matmissbrukare med ett sockerberoende i bagaget kan inte jämföra din biokemi med en normis som aldrig vägt ett gram för mycket. Det går inte. Det är som att jämföra äpplen och päron eller jorden och mars. Det är inte samma sak. Båda är frukter och planeter men så otroligt olika vid närmre titt.
 
Vad hände när jag åt 200gram smör om dagen till 0 kolhydrater och ca 200gram protein? Jag stormar upp i vikt. En annan rasar på det, det är olika - det är individuellt. Problemet är att när vi öser på fett på maten så i början så får vi ett fint gensvar av CCK - mättnadshormonet. OM vi sedan är beroendepersoner så äter vi förbi det om och om igen. Vi hetsäter! Det som händer då är att kroppen svarar med att utsöndra massa CCK vilket då hjärnan svarar med att bilda massa CCK receptorer. Mättnadseffekten mattas av över tid. Det är därför vi efter åratal på LCHF kan tappa känslan av att vara mätt, trots att vi öser på med fett.
 
Vi behöver fett för att lära våra kroppar bränna fett, vilket i sin tur ökar ämnesomsättningen. Men ÖSER du på extrema mängder fett så kommer kroppen ALLTID välja att bränna det tillsatta fettet innan ditt kroppsfett - det är enklare. Det är därför det är bättre att hitta sin nivå på fett så kroppen blir trygg, men inte ösa på så mycket att du kör slut dina mättnadssignaler och att kroppen hamnar i nutriell-ketos, det vill säga - ketos pga att den bara bränner det du äter.
 
Idag är min kropp helt fettblind och jag har kört slut min hjärna på CCK. Idag är jag mitt i uppdraget att laga den känslan - så idag så cyklar jag fettet efter smarta tips av Anna Hallén. När jag äter fett äter jag rent fett (kokos, smör, kakaosmör) och så äter jag resten av måltiderna fett-fria för att återställa min hjärna för CCK. Varje vecka blir det lite bättre, men det är en bit kvar att vandra. Så lär av mig - trasa inte sönder din mättnadskänsla.
 
KÖSS
 
 
7
Malin

Tack för ditt inlägg! Mkt inspirerande! Jag själv är sockerberoende och känner att jag behöver mkt fett. Anna har ju ett nytt koncept ALP som jag funderat på. Men hört att det inte är så mkt fett till vissa måltider. Och mkt till andra. Därför har jag inte vågat testa den metoden. Hur känns det för dig att inte äta fett till alla måltider? Blir du sötsugen snabbt efter? Vill också få tillbaka min mättnadskänsla 😊❤️

Svar: Du behöver inte vara prolig för ALP, det fungerar bra för sockerberoende <3
My Westerdahl

SonjaS

Tack! Äntligen!
Det är precis vad jag alltid har sagt: ät inte mer fett än man behöver, man kommer inte att gå ned i vikt (jfr med sparkontot). men vissa hävdar fortfarande att det spelar ingen roll, kalorier spelar ingen roll osv. även om man inte är sockerberoende eller dyligt kan man (jag) överätar på fett, eftersom det är gott!

Svar: Ja men precis, och vi kan inte jämföra oss med andra, vi behöver hitta vår egen väg. KRAM
My Westerdahl

Anonym

Det här var nytt från dig. Nu blir jag förvirrad. Du säger alltså att man ska äta några måltider med fett, och andra utan? Dvs bara protein? Fettsnålt sådant då? Men åker inte blodsockret berg och dalbana då? Då blir det väl för mycket protein ift fett? Nej, nu ger jag upp!

Svar: haha föratår att det blir snurrigt! Men nej, nä'r jag äter fett och kött isolerat så tränar jag upp mina mättnasdshormoner och jag blir lugnare och nöjdare <3
My Westerdahl

Agneta

Vad bra att du får stöd med allt detta,plus att du slutat snusa,om du har.Lycka till.

Svar: <3
My Westerdahl

Kajsa

Wow. Detta var intressant. 🤔 Jag är numera också helt fettblind och kommer ihåg i början av Keto/Carnivore när jag blev illamående av mycket fett. Den känslan är helt borta, och ändå äter jag betyyyyydligt mycket mer fett nu (kokosolja/MCT, smör, talg, etc.).
Intressant link om anledning varför- tack för förklaringen My!
Bara för att klargöra: är det rekommenderat att äta fett och protein separat alltså? Hur lång tid emellan? Jag äter oftast OMAD tidig middag (fast BPC till frukost)...

Tack för allt det du gör! 💓

Svar: Hej fina du! Känner så igen mig <3 Jag separerar och äter min lunch som BARA fett, exempelvis kakaosmör, smör, kokos osv <3
My Westerdahl

monica

Är du i ketos?! Jag tror heller inte man ska blanda fett med protein -eller socker. Och radera alla negativa tankar. Ju mer missnöjd, desto mer sug .

Svar: det vet jag inte men har lågt BS så gissar på det <3
My Westerdahl

Emrys

Så himla intressant att läsa :) Det förklarar en hel del! Jag är själv tvångsmässig överätare/matmissbrukare och sockerberoende deluxe och överäter i princip allt och därför så är det oerhört svårt att få till kosten :( Det man hela tiden hör och har hört genom åren är att det enda som fungerar och är "frälsingen" för oss är LCHF, Keto, Carnivore eller liknande, men det har inte fungerat alls för mig. Eftersom vi alla är olika, har olika bikomei/hormonell sammansättning/tarmfunktion osv så finns det inte en enda lösning som passar alla. Och om man är en tvångsmässig överätare så går man ju all in på i princip allt... En kost som består av enbart fett och protein kanske dämpar eller tar bort själva suget efter sött och gör att man i början blir mätt snabbt, men om man hela tiden överäter och har pajjat sina hunger/mättnadshormoner så går ju saker och ting åt skogen...
Både LCHF och Keto fungerade jättebra i början för mig, jag blev mätt snabbt och hade ett jämnt humör. Men med tiden så växte toleransen hela tiden för allt större mängder mat - eftersom jag hela tiden överäter och tillslut så kan man klämma i sig flera paket smör, 1 hel säck avokados, 1 hel burk kokosolja, hela fiskgratängen som skulle ha räckt för de kommande dagarna, 1 miljon påsar nötter osv - allt i ett nafs... Och så fattar man inte riktigt vad det är för fel på en som kan käka allt detta och ändå vara hungrig, medan andra som äter liknande kost mår skitbra och äter normalt...

Om man har förstört sin kropp och sin biokemi helt och satt sina hunger/mättnadssignaler ur spel, hur kan man göra för att försöka reparera allting?

Svar: Hej fina du! För oss behövs 12-stegsprogrammet och mäta och väga, enda som funkar! Msn kan också cykla maten och ej äta allt i en stor röra utan separera saker <3
My Westerdahl