MejerifriLCHF

Jag försöker äta så lite mejerier som det bara går. Varför? Kanske du undrar. Ja, först och främst är det egentligen inget som ingått i mänsklighetens normala kost under evolutionen särskillt länge. Det kan man bland annat se på att 80% av jordens befolkning är laktosintoleranta. Kroppen skall egentligen inte kunna tillverka laktas när vi är vuxna. Laktas är enzymet som bryter ner laktosen.
 
Jag upplever mig också bli svullen och sockerbakis av för mycket mejerier. Och nu kanske det har fått sin förklaring. Enligt civilingenjören High Fat Fitness beror detta på att kroppen reagerar med insulinpåslag vid intag av mejerier. Traditionellt mäter ju vi LCHFare glukos i blodet och det pratas om GI som innebär glykemiskt index. Det finns även ett mindre vedertaget index som är intressant: II som innebär insulinindex. Där så ser vi att vi får samma påslag insulin av mejerier som vid intag av bröd. Och insulin vill vi ju undvika.
 
Därför försöker jag minimera intag av mejerier. Ibland går det inte, som när jag är på resande fot. Som allergiker är det svårt med fettkällor annars, när man får ta det restaurangerna erbjuder. 
 
Man behöver inte klippa mejerierna helt, men har du en viktplatå kan det vara värt att skära ner på mejerierna rejält.
 
KÖSS
 
 
3