Äta mat ute

I veckan var jag på 2-dagars konferens. Innan konferens anmäler jag alltid specialkost. Det brukar bli ganska krångligt, jag äter ju special special. Inte nog med att jag äter LCHF, jag äter mejerifri, sötningsmedelsfri LCHF. Jag har dessutom massa allergier. Såhär ser mitt standardmail ut när jag anmäler min specialkost:
 
Jag äter inte: Ägg, fisk, fågel, nötter, soja, skaldjur, gluten, majs, margarin, frukt, spannmål, lightprodukter, potatis, bär.
 
Det enda jag äter är: LCHF. Rött kött (fläsk, nöt), grönsaker, smör, kryddor.
 
Jag har varit med om alla möjliga konstigheter. Var på ett evenemang för två veckor sedan där man serverade mackor. Då fick jag en macka med rött kött, smör och grönsaker. En macka. Ser ni det någonstans i min text? Eller på konferensen. Då fick jag fläskfilé med potatis och baguette. Herregud.
 
Jag skriver alltid att jag inte äter frukt. Folk tror gärna att frukt går bra på alla kostupplägg.
 
Jag skriver alltid att jag inte äter majs. Folk serverar gärna glutenfritt majsbröd.
 
Jag skriver alltid att jag inte äter margarin. Folk tror att margarin och smör är same shit. Nope.
 
Det blir ändå alltid fel. Men då säger man till och ställer krav, så löser dom det på minuten. Det är viktigt att våga ställa krav och våga skicka tillbaka mat. Du är inte snäll mot någon om du offrar din abstinens. Köken vill att du ska må bra och tycka att det var trevligt att äta där, klart de vill hjälpa till.
 
Jag har ändå alltid med mig egen kost som back up. Kalla pannbiffar, torkat kött eller i värsta fall prinskorv. De klarar sig en dag utan kyla utan att bli dåligt. Oftast behöver jag inte äta det, men det är skönt att ha i värsta fall, så man inte står där hungrig och lockad.
 
Hur löser du situationen att äta borta?
 
KÖSS
 
 
18
Anonym

Ölkorv fungerar super som substitut för lunch. Ölkorv och Wild Chips (torkat kött).

På restauranger brukar jag beställa fritt från menyn, med tillägget "fast jag vill ha sallad istället för potatis". Det fungerar super, man brukar för det mesta få en riktigt fin liten specialsallad. :)

Lena

Var ute på after work igår. Hade innan prata med restaurangen som verkligen ansträngt sig för att tillgodose mina önskningar. Var lite nervöst då jag inte är van att ställa krav men har med mig en positiv erfarenhet. Åt otroligt gott.

Biadora

Oooh det här är perfekt! Jag behöver hjälp i precis det här ämnet och har nojat i en vecka. Jag ska på lååååång konferens och har ingen aning om vad jag ska kunna äta då det är nötförbud på Alla nötter, inte bara jordnötter. (Så nötter eller jordnötssmör som är min vanliga nödfika.. nope..). Gillar inte ölkorv och kommer inte ha tillgång kyl.. hur länge kan man ha kokosfett framme innan det blir härsket?
Termos o prova fett-te samt kokos är det enda jag har på min lista hittills. Jag vet/förutsätter att det kommer finnas frukt, godis o ev mackor i överflöd så min noja är mer över att falla dit.. speciellt som My nämner alla dessa välmenande vetabästare "jamen det är ju klart att du kan äta frukt, frukt är nyttigt".
En del mat kommer vara vegetarisk och jag hoppas verkligen att det bara är en dum fördom hos mig att all "standard"vegetarisk mat är väldigt fettskrämd.
Hjälp mig snälla, vad sjutton ska jag kunna ta med mig??

Förra konferensen fick jag gå o köpa keso+grädde+lite bär (min vanliga slö-frukost) till fikorna o lunchen då specialkost/lunch= veganmat, o fikorna var mackor o frukt, trots att jag skrivit LCHF vid anmälan. Men den här konferensen är betydligt längre..

Biadora

Inser att jag i mitt nojande kanske låter bara negativ, så kan tillägga att jag var på en halvdagsutbildning där de var jätteduktiga. :) Till fikat fanns det tre olika "specialmackor", en glutenfri, en med extra bär o frukt till de som var veganer och en med lite nötter, lufttorkad skinka och mögelost (som jag förresten inte heller äter) åt mig LCHFaren. Plus ett stort frukt- o bärfat som var väldigt populärt.

Petra

Ja svårt är det! Babybel ost är en räddare för mig, likaså kokta ägg... Men jag har tur och är inte allergisk. Någonstans läste jag att man äter pålägget på mackan o slänger brödet, men hos mig tar det emot att bara slänga mat på det viset... Har funderat på att gå in på toa o slänga så ingen ser 😂😂😂

Therese

Visst är det fascinerande att människor som jobbar med mat i sin yrkesroll är så okunniga? Jag läste en artikel om en mamma som gått in på ett café med sitt barn, som är allergisk mot mjölkprotein, och frågat om de hade mjölkfritt fika till barnet. "Javisst" hade de sagt, och kommit ut med en laktosfri kaka. Mamman påtalade att dottern inte kunde äta den, för hon var allergisk mot mjölkprotein, inte laktos. Personalen hade blivit sur och sagt "Men det är ju samma sak!". Herregud! Likadant när vegetarianer frågar efter vegetariska alternativ och personalen säger: "Javisst, vi har lax!". Jag kan förstå om gemene man inte har koll på alla kosthållningar hit och dit, men de som JOBBAR MED MAT borde väl veta bättre?

Frida D

Jag var på tjingtjongrestaurang igår. Valde mellan "sötsur" nånting och panerad kyckling. Ok, paneringen kan jag pilla bort, tänkte jag. I helvete. Det var degig panering, doppad i söt soja, med försvinnande lite kyckling inuti. Tog stekta grönsaker från salladsbuffén, men även de smakade sött. Riktigt äckligt med sötma nu, 4 månader på superstrikt LCHF. Fy fan. Satt och petade i maten och längtade hem till min karré...

kramkram

Anna

Jag brukat ha turkisk yoghurt med hallon och blåbär med mig när jag ska på kalas tex

Anna

Jag brukat ha turkisk yoghurt med hallon och blåbär med mig när jag ska på kalas tex

FIT by Emma Hå

Biadora: kokosolja kan du förvara i månader i rumstemperatur =) Det är ett mättat fett och härsknar inte lika fort som de omättade fetterna i andra oljor.

När jag äter borta brukar jag helt sonika be om extra grönsaker och hoppa desserten. Nu har jag tur som inte är allergisk mot mjölk eller socker, och kan äta små mängder (exempelvis att maten är stekt i smör och inte olja, som jag brukar steka den) och må bra ändå. Men gräddiga såser, och i princip alla kakor, krämer och efterätter går bort. Plus att be om extra grönsaker gör jag ändå, för jag blir inte mätt annars.

Elsie

Hur kommer det sig att du inte äter fågel och fisk My?

B

Elsie: Hon är allergisk mot fågel och fisk

Nathalie

Jag är inte svårt sockerberoende så jag brukar äta det som serveras vilket oftast inte är några problem för mig. Jag petar undan det jag inte kan/vill äta, men äter resten. Gör jag så när jag är bortbjuden har jag inga problem med att bli triggad. Problemen kommer för mig om jag har saker hemma som jag inte borde ha, då kan jag inte låta bli och börjar lätt överäta!
Kram <3

Malin

Biadora: När vi är borta för konferens och det är på hotell så brukar jag be om att få låna en hörna i kylskåpet till det jag har med eller skicka mail i förväg med förslag på maträtter. Då behöver ingen gissa sig fram till vad som funkar/inte funkar. Det har aldrig slagit fel hittills i alla fall och jag reser ca 200 dagar om året med jobbet. :)

Erika

Ser så goda ut.. mumma.. Du e grym du goa My <3 Jag har fallit många gånger i det dära sockerträsket nu ska det nog gå direkt på strikt lchf på måndag och köra ungefär som dig.. För det kanske hjälper till att få igång perioden utan massa tabletter och må dåligt.

Vid slutet av maj ska vi ju dessutom ut o äta på asiatisk restaurang får se hur det går .. hoppas bra iaf får ju fira vår 4 årig bröllops dag som äger rum om 12 dagar men det är lite trångt att få in det i schemat innan den 20e .. får ta det på nästa löning helt enkelt

monica

Lustigt att personalen inte vet att bröd innehåller spannmål. Häromdagen tänkte jag mig en äggsmörgås och ta bort brödet och extra smör. Men de hade bara Lätta och Becel.

Anonym

Hur kommer det sig att du äter smör om du äter mejerifritt?

Anonym

Hur kommer det sig att du äter smör om du äter mejerifritt?