Sommar = jobbig period

På sommaren är det många utav oss som hamnar i sockerfällan och/eller går upp i vikt. Det märk att Sverige går in i semester-mode. Det märks på sociala mediers uppdateringar, på folks kommentarer och även på hur besöksantalet på bloggen sjunker markant. Vi tänker att vi ska få unna oss och att vikten tar vi efter sommaren. Jag förstår helt och fullt att man får tid för matlagning, att det sitter extra gött med lite mys på bryggan på kvällen. Och kan man avbryta sitt unnande - varför inte? 
 
Jag är verkligen inte för förbud. Jag är inte heller svart/vit i mitt tänkande. Jag anser att har man inte en ätstörning eller ett beroende, utan en normal relation till maten - så ser jag inte varför det skulle vara så hemskt att göra ett avsteg då och då. Kan man bryta och sedan må bra, behöver man inte vara nitisk om man inte vill. Det är inte vad vi äter då och då som avgör vår hälsa, det är vad vi äter majoriteten av tiden.
 
Men vi beroende ska ge fan i att unna oss. Det leder aldrig till något bra. Istället leder det till en hetsätningsorgie utan dess like. Ångest, nedstämdhet och allmänt illamående är inte värt det - faktiskt inte. Jag får ofta frågan "Saknar du inte jordgubbar/choklad/bröd?". En längtan finns ju där såklart, men ingen saknad. Ångesten och den psykiska kraft som krävs för att bryta, är inte värt det. Det är klart en alkoholist längtar efter alkohol, det är lika självklart att jag som sockerist längtar efter skräp. Det gör jag en vanlig måndag också, det ändras inte en sommarsemester/jul/födelsedag. Enda är att mitt sockertroll bunkrar upp med fjantiga undanflykter. Klart jag ska få unna mig. Nej, jag unnar mig närvaro och psykisk hälsa. Ohälsan är så jävla ovärd.
 
Så mitt tips till dig som beroende: unna dig psykiskt välmående i sommar. Sol, bad, tid med familj och vänner. Annars kommer matfixeringen ta över tankarna igen. Ät frukost-lunch-middag. Och ta hjälp av andra beroende när det blir jobbigt. Ensam är inte stark!
 
KÖSS
 
 
5
Karin

Det här är väldigt bra MY. Jag själv behöver inte hetsäta allt jag har hemma om jag tar exempelvis en chokladbit. Jag kan ha choklad, godis och annat "onyttigt" i månader och år i skåpet och till sist får jag slänga alltsammans för det blir för gammalt. MEN varje gång jag äter något sött så sätter jag igång ett sug som stör mig i flera dagar. Jag är hungrigare, tänker mer på choklad, lakrits m.m. och jag öppnar skafferidörren hela tiden. Även om jag stänger den igen utan att ta något så ropar chokladen på mig i flera dagar. Det här är så jobbigt. Det är helt klart inte värt det.

Bäst mår jag om jag håller mig till min matplan och inte triggar igång suget.

Att må bra och ha ett bra blodsockervärde är mycket mer värt än en chokladbit till kaffet.

:)

monica

En choklad bit låter kul men inte hela kakan-asken-påsen . Med fortsatt tuggande i dagar.... Man ska unna sig precis allt som är roligt och ger energi , som inte innebär ätande.

Linda

Du är klok. Så glad att jag börjat följa dig!

Linda

Du är klok. Så glad att jag börjat följa dig!

Livet med en man i fängelse.

Bloggar öppet och ärligt om mitt liv med en man som sitter i fängelse och vårt liv tillsammans. Skriver om drömmar, framtidsplaner, motgångar och min villkorslösa kärlek till honom.