Varför ätstörning är så farligt för beroende

Det här inlägget kan trampa en del på tårna, vissa kan känna sig kränkta. Men jag är tvungen att ta ta upp det, diskutera det och kanske i och med det - väcka en del tankar och funderingar.
 
Jag har en lång historia med matproblematik. Jag har haft ett skevt förhållande med maten så länge jag kan minnas. Som 6-årig flicka gick jag upp på nätterna och hetsåt strösocker och sirap. Kort därefter lärde jag mig blanda ihop chokladbollssmet och äta direkt ur bunken. Jag visste också att det var ett oönskat beteende, så jag lärde mig i samma ålder att ljuga, smyga och gömma. Som 7-årig liten flicka stal jag pengar ur min cancersjuka pappas plånbok och köpte godis. När det inte, av någon anledning, var möjligt - snattade jag.
 
Som nioårig flicka gick jag på Viktväktarna första gången och räknade på maten. Som 11-årig gick jag på min första pulverdiet. Konstant träffade jag dietister och någon gång under mina tidiga tonår fick jag kontakt med ätstörningsvården för att få hjälp. Jag gick i KBT, fick matplaner, fick skriva matdagbok osv.
 
I hela mitt liv har mitt förhållande till mat varit uppfuckat. I hela mitt liv har mitt liv cirkulerat kring mat. Antingen har jag fixerat vid den, eller försökt "bota" min ätstörning. Resultatet? 170 kilo tung, noll självkänsla och en dödsdom. 
 
Idag finns inte sockerberoende. Vi lever i en värld där man konstant förnekar beroendet av socker och mjöl. Vi kallar mina symptom för antingen dålig disciplin eller för en ätstörning. Vad händer när man diagnostiseras med en ätstörning? Vi fastnar i vårdapparaten. Och hur ser en behandling ut för en ätstörd? Jo, vi ska äta allt fast lagom. Vi ska lära oss äta på ett nytt sätt. Ätstörningsvården är fast besluten att eliminering av kolhydrater bara är ett sätt för ätstörda att kontrollera situationen, att vi istället skall lära oss äta kolhydrater på ett normalt sätt. 
 
Inom ätstörningsvården står tallriken kopplat till en apparat som säger ifrån om vi äter för snabbt eller för långsamt. Efter vi har ätit vår mat skall vi sitta och "ta hand om ångesten" en halvtimma efteråt. Vi skall skriva dagbok och hålla oss till matplanen. Vi skall äta lagom av allt.
 
Detta är jättefarligt för oss sockerberoende. Ätstörningsvården är livsfarlig för tillfriknandet. Speciellt som den säljer in idéen till vår beroendehjärna att vi minsann kan äta socker och mjöl, bara vi lär om. Under åren som aktiv inom sockerberoende har jag mött otaliga sockerberoende som ena stunden har klarhet över sitt beroende, andra stunden köper idéen om ätstörning och fastnar i år i vårdapparaten och kommer ut sjukare än någonsin förut. 
 
Det är nämligen som att säga till en alkoholist att denne är alkoholstörd, att hen skall lära sig dricka lagom. Det kommer aldrig att fungera, det vet vi med säkerhet idag. 
 
Genast kommer svar på tal. Men My, du hetsäter ju sockerfri mat också. Ja, det gör jag. Jag är tvångsmässig överätare också då det stimulerar belöningscentra att bli riktigt proppmätt på alla typer av mat. Men tänk också på att när jag hetsäter så ger det ett förhöjt blodsocker, jag väljer väldigt kolhydratsrik mat när jag tar ett återfall i det tvångsmässiga överätandet. Så det är ett sockerberoende, anyway. Dessutom är det inte alls lika svårt att ta sig ur som i ett sockeråterfall.
 
När jag upptäckte LCHF 2010 så var jag inne i vårdapparaten. Läkaren och terapeuten försökte med all sin kraft få mig att sluta med LCHF. De sa att det var livsfarligt. Jag är tacksam för att jag var stark nog att sätta tillit till den nya kosten. Min tro på LCHF och dess hälsofördelar var så stark att istället för att välja bort LCHF, valde jag bort ätstörningsvården och avslutade kontakten med dem. De hade en negativ påverkan på mitt tillfrisknande.
 
Jag säger inte att ätstörningar inte finns. Den diskussionen är jag inte tillräckligt påläst för att ta. Däremot säger jag att sockerberoende finns och måste behandlas som ett beroende. Ger vi den beroende stämpeln ätstörd, kommer personen få fel vård och förbli sjuk i sitt beroende. 
 
Beroendehjärnan kommer alltid hitta fiffiga vägar att droga på. Presenterar någon idéen att vi minsann är ätstörda och att det går att lära sig äta allt lagom, kommer beroendehjärnan heja på den idéen. Beroendehjärnan är lömsk och kommer alltid hitta argument för att vi skall få droga.
 
KÖSS
 
28
Jessica Seger

Ingen annan beroendesubstans får rådet "Lagom är bra, och att det fungerar om du bara tar lagom mycket av din beroende substans".
Anledningen till att det inte funkar är att ingen annan än du som bor i din kropp, vet var dina gränser går för vad just din kropp klarar av.

Karin

Du har så rätt My. Jag irriterar mig oerhört på min diabetessjuksköterska som med beklagande röst frågar "Jaså, du håller på med det där ännu?" FAST hon kan läsa svart på vitt att LCHF är det enda som hjälpt mig på 16 år. Fast jag gått från 190 E insulin per dygn till att bli blodgivare - vid 60 års ålder.
När jag påpekar att de traditionella kostråden INTE hjälper diabetiker typ II säger hon "Det finns många som klarar sig bra med fullkornsbröd och mer grönsaker!"
Ja för fan. De klarar sig bra genom att äta upp till 8 Metformin/dag och ta insulin i ofattbara mängder, äta blodtrycksmediciner, hjärtmedicin, blodfettsmedicin...
De klarar sig bra för att de kan gå ut genom dörren och leva ett begränsat liv med mängder av restriktioner och mediciner.
JAG som är i princip FRISK beklagas av sjukvårdens små inkrökta människor, som vägrar ta till sig ny vetenskap och blundar för fakta.
Jag är så oerhört trött på att bli beklagad när jag borde bli firad.

Du har så rätt MY.

Att söka traditionell hjälp inom sjukvården är vägen som till helvetet bär.

Sara 💫

Det du skriver känner jag så igen!
Jag fick "diagnos" ätstörning uns, hetsätning! Skickade egenremiss till Capio. Första mötet stod dom och pratade om tallriksmodellen och dom såg att jag himlade med ögonen. Så dom frågade mig varför? .. Jag bara för livsmedelsverkets rekommendationer har gjort människor sjuka..
Jag berättade att jag var sockerberoende och dom menade på att det inte finns..
Tack vare deras metod, gick jag som sockerberoende upp 14 kg i vikt på 11 veckor medan dom andra deltagarna gick ner i vikt.
Jag hamnade helt plötsligt på 3 siffrigt på vågen vilket aldrig hänt innan ... detta är ett år sedan ..
Dom menade på att jag aldrig kan banta för det triggar min ätstörningsproblematik.. men det som triggar allt är socker och kolhydrater!
Har alltid sökt tröst i maten och tyvärr får jag erkänna att sockret vunnit ännu en gång ! Är uppe på tre siffrigt igen och mår sååå dåligt men kommer inte ur denna rondellen med socker och skit mat=kolhydrater!

Lisa

Det beror på att socker inte är beroendesubstans. Lite som att sex inte är beroendesubstans men ändå finns det dem som missbrukar det. Eller shoppning.

Petra

Klokt och balanserat skrivet My <3

Malinka

Jag har en liknande historia som din, bortsett från att jag aldrig varit i vårdsvängen för min övervikt och mitt sockermissbruk. Det närmaste jag kommit var när jag fick remiss till Överviktsenheten i Uppsala gällande en gastric bypass. Jag genomgick den aldrig och kommer sannolikt inte heller att göra det trots att jag tycker det kan vara jobbigt att LCHF är en såpass långsam metod för viktnedgång. Men å andra sidan - jag inser också att det inte är övervikten som är problemet, utan mitt sätt att äta och hantera mat - och framför allt socker.

Så tummen upp för detta inlägg! :)

Marice

Amen!!

Anonym

Åh.. vad jag känner igen mig, undrar vad grund problematiken är??

Pia

Socker stimulerar samma område i hjärnan som kokain (tror det var kokain, nån narkotika allafall) Och så har vi hunger och mättnadshormonerna, Leptin och Ghrelin som får spader av socker. De vet inte längre vad de håller på med......
LCHF, strikt, tog bort hunger/sug på två veckor för mig. För första gången i mitt då 56 åriga liv kunde jag gå förbi kylskåpsdörren utan att öppna den och äta lite. Nu har jag skippat frukost (inte hungrig) och lunch äter jag om jag råkar ha tid. Klarar 24 timmars fasta utan problem.......

L

Jag håller med dig. Jag tycker var å en får göra det som dom känner att dom behöver & klarar, sen låta bli å säga hur andra ska göra. Om andra klarar av att äta lite lagom utan att bli för beroende så då får dom väl göra så då. Men det funkar inte likadant för alla. Skitknäppt att ge samma råd till alla

L

...Fast jag är nog inte riktigt lika beroende som du.

För mig är det såhär att jag kan i perioder klara av att äta ganska lagomt med socker. tex lite lördagsgodis ibland eller lite frukter bara utan att känna mig beroende.

MEN sen hamnar jag i såna här beroendeperioder. Perioder där jag har börjat äta mer än bara lördagsgodis, flera gånger i veckan typ, kanske för man blir bjuden en massa & att folk fyller år, påsk, fetistdag osv. Då har jag hamnat i beroende tillslut & då kan jag lätt överäta sånt. Bli helt besatt då. Och just i såna perioder har jag svårt att bara äta lite lagom. & just då är det jobbigt när folk säger "ja men du kan ju äta lite lagomt bara". För att komma ur dessa "beroende-perioder" så måste jag sluta helt ett tag

Eve

Tycker det ärsvårt att veta om det är sockerberoende eller ätstörning. Hetsäter och beter mig som en beroende, men det gör ju även många med ätstörningar.

Anonym

Hej My! Hur kan jag ta reda på om jag är ätstörd eller sockerberoende?

Anonym

Hej My! Hur kan jag ta reda på om jag är ätstörd eller sockerberoende?

Anonym

Hej My! Hur kan jag ta reda på om jag är ätstörd eller sockerberoende?

Sonja

Sjukvården är alltid irriterad om patienterna klara sig på egen hand. Visst säger detta att de är inkompetenta kanske? Att det kan lead till att de som jobbar inom sjukvården förlorar jobbet och blir inte trodd länge? När patienterna klarar sig på egen hand, de kan det inte tjänas pengar längre och vissa kan inte lever ut sina 'helper syndromes' och därför jobbar de hård för att behåller patienterna (eller ätstörda, knarkare etc...)
Du måste bara lära dig att dricka på rätt sätt och försök sätter nålen på rätt sätt när du tar heroinet då...kan inte vara så svårt? Om det vore inte så sorgligt...

Eva

Sonja?
Vad sjutton menar du? Helper syndrome? Dricka rätt? Sätta nålen rätt?
Vad dillar du om ?

Anonym

Ätstörningar är ett symtom som handlar INTE om mat. Äter för jag sätter inte ett värde på mig själv med en skam och skuldkänsla. För att komma från ett beroende är att förstå sig själv och sluta att lyssna på omgivningen som ger fel uppmärksamhet eller destruktiva beteenden. Lägga ett pussel utifrån sig sjäv ,sätta värde på sig själv inte på vad omgivning vill.Fråga mig varje gång jag stoppar något negativt i min mun, vad det ingenting är för känsla som jag vill bedöva. Jag vet att vården inte vet vad ett ätbeteende eller missbruk är. De symtom behandlar och inget annat. Har haft anorexia i 25 år och har utbildat mig för att bli frisk sedan 1985 och jobbar med människor som vill ha min hjälp.

Anna ML Holm

Bra och viktigt inlägg. Tack för att du sätter ord på sådant som jag försökt förklara för dem som inte förstår.

Sonja

Eva, det var skämt!!

THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: (drogunduspellcaster@gmail.com) kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

1) Love Spells
2) förlorad kärlek Spells
3) skilsmässa Spells
4) Förbindelse Spells
5) Bindnings Stava.
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare Lover
8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
9) vill att tillfredsställa din älskare
Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
genom (drogunduspellcaster@gmail.com)

Jennifer

Kanon att du lyfter ämnet! Sockerberoende finns och ska verkligen vårdas som vilket beroende som helst!

Jasmina

"Vi ska lära oss äta på ett nytt sätt. Ätstörningsvården är fast besluten att eliminering av kolhydrater bara är ett sätt för ätstörda att kontrollera situationen, att vi istället skall lära oss äta kolhydrater på ett normalt sätt. "
Känner igen allt du har skrivit, man blir bara mer förvirrad när man söker vård, vadå äta normalt? Vad är lagom? Lite av varje?

Jasmina

"Vi ska lära oss äta på ett nytt sätt. Ätstörningsvården är fast besluten att eliminering av kolhydrater bara är ett sätt för ätstörda att kontrollera situationen, att vi istället skall lära oss äta kolhydrater på ett normalt sätt. "
Känner igen allt du har skrivit, man blir bara mer förvirrad när man söker vård, vadå äta normalt? Vad är lagom? Lite av varje?

Anonym

Som bulimiker sen 7 år tillbaka har jag spendera flera omgångar på ätstörningsenheten.

Under dessa år har upplägget sett exakt likadant ut för mig. Jag ska bli frisk genom att antingen gå på deras dagvård och äta den mat de lagar.
Eller- följa ett matschema som ska redovisas en gång i veckan.

Tallriksmodellen är naturligtvis basen, dvs kolhydrater i alla mål, och jag har inte tillräckligt med kunskap för att ifrågasätta vårdens argument för den.

MEN! Enligt mitt matschema ska jag på eftermiddagen äter en kanelbulle eller ett rostbröd.
På kvällen får jag gärna dricka varm choklad.
TROTS (!) att jag förklarar gång på gång att socker, och kolhydrater i form av exempelvis pasta, är förödande för mig. Jag har absolut INGEN känsla för när det "räcker". Vadå EN kanelbulle?!
Men, jag måste ju lära mig...

Linda

Hamnade på din insta av en slump och kikade in på din blogg. Det såkallade "sockerberoendet" är en myt och det är rent ut sagt pinsamt och kränkande att kalla socker för drog när vi som faktiskt ÄR drogberoende varje dag kämpar för att hålla oss ren, när varje dag från droger är en kamp. Mår illa av alla "sockerkämpar" som hasplar ur sig att socker är en drog. Its not. Att äta socker är ett val, antingen äter man det, eller så gör man det inte. Man väljer själv om man vill äta en eller tjugofem hekto godis, dricka ett glas eller en liter läsk osv.

Linda

Hamnade på din insta av en slump och kikade in på din blogg. Det såkallade "sockerberoendet" är en myt och det är rent ut sagt pinsamt och kränkande att kalla socker för drog när vi som faktiskt ÄR drogberoende varje dag kämpar för att hålla oss ren, när varje dag från droger är en kamp. Mår illa av alla "sockerkämpar" som hasplar ur sig att socker är en drog. Its not. Att äta socker är ett val, antingen äter man det, eller så gör man det inte. Man väljer själv om man vill äta en eller tjugofem hekto godis, dricka ett glas eller en liter läsk osv.

lillacharles

Två dar innan jag läser detta kloka och enkla sett att förklara varför vi inte är ätstörda och inte får rätt hjälp av vården fattade jag det svåra beslutet att bryta med min kbt terapeut och satsa helhjärtat på att äta strikt, striktare , keto :-)

Det var så svårt att våga stå på mig och våga lita på att det är jag som har rätt det är jag som börjar tillfriskna och det är de som inte har sjukdoms insikt.... De kan stoppa upp sitt äta normalt och lagom av allt i röven....