Det är hormonernas fel

När vi kvinnor går upp i vikt är det ofta förenat med skam. Den rådande terorin är kalorier in - kalorier ut. Det innebär att samhället förutsätter att du sitter hemma och äter chips om du är överviktig. 
 
Som kvinna skall du vara liten och nätt. Ju mindre plats din kropp tar, desto större rätt har du i samhället. 
 
Jag är ett levande bevis på att "kalorier in, kalorier ut" inte fungerar i praktiken. 
 
1. Jag gick ner 95 kilo genom att äta mat som inte påverkar det fettinlagrande hormonet insulin trots att jag låg på ett överskott av kalorier
2. Jag gick upp ca 15 kilo genom att jag började cykla kemiska könshormoner i ett halvår, trots att jag åt typ 4 pannbiffar om dagen och tränar 4-6 dagar i veckan
 
Det är en spännande livserfarenhet som lär mig jättemycket om hormoners påverkan på vikt och välmående. Det har också lärt mig massor om hur fettfobiskt samhället är. Dels så märker jag enorm skillnad i hur folk behandlar mig nu jämfört när jag vägde 170 kilo. Dels så har det lärt mig att folk förutsätter att jag äter skräp när jag går upp i vikt i livet, när det handlar om hormonobalanser.
 
Överlag behöver vi skrota teorin om kalorier, den är inte relevant och den hjälper oss inte ett dugg. Hormonhälsa är det som behövs läras ut till gemeneman. Din vikt kan påverkas av 4 typer av hormoner (som vi vet om idag):
 
1. Överskott av insulin som vi får av för stort intag av kolhydrater eller av insulinresistens som uppkommer av sjukdomar som PCOS. Nu är det lätt att missta att det "bara är att sluta äta socker" men kom ihåg att det finns fysiska tillstånd som ökar suget som exempelvis PCOS och beroendesjukdomen. De fysiska tillståndet handlar inte heller om viljestyrka - dessa människor föds med en biokemisk känslighet för sockerarter.
2. Obalanserade könshormoner som vi kan få av P-piller, fertilitetsbehandlingar, sjukdomar, stress och klimakteriet
3. Låga värden på våra sköldkörtelhormoner
4. Kortisol som utsöndras av stress som även påverkar våra könshormoner
 
Tänk om vi fick lära oss detta istället? Att istället för att dietisterna skall titta på våra portionsstorlekar så tittar dem på våra hormoner. 
 
Tänk en värld där de överviktiga möts av respekt och man tog blodanalyser istället för att skära i folks magar? Att varje överviktig möttes av respekt och där man antog att folk hade en obalans i hormonerna istället för en låg viljestyrka.
 
Jag är så tacksam för att jag idag har dessa kunskaper. Idag när jag går upp i vikt i livet så vet jag att det inte är mig det är fel på - jag har karaktär så det räcker för ett helt fotbollslag. Jag har liksom bäddat för övervikt. I mina genprover kan jag avläsa att jag har anlag för övervikt. Jag har både PCOS och beroendesjukdomen, låga värden på T3 och en obalans i mina könshormoner.
 
Kom ihåg - ditt värde sitter inte i din vikt. Att samhället sprider den fettfobiska lögnen är för att vi skall bli lönsamma och köpa quickfix som gör att vi tror att vi kommer bli mer värda och tycka om oss själva mer om vi bara blir smala.
 
KÖSS
 
 
16
Jenny

Tack för ett bra inlägg.

anette

Hej! Har mycket funderingar runt allt med hormoner just nu. Har gått på LCHF 4 år, fantastiskt på alla sätt, mår så bra. Nu är jag i förstadium till klimakteriet, lite vallningar på nätterna ibland. Har lagt på mej 4 kg och detta på några månader, fast jag tränar och äter till och med lite bättre än vanligt. Dessa 4 kg (sitter mest på magen!) är inte så viktiga egentligen men det stör att jag inte kan kontrollera dem. Vad tror du? är det klimakteriet som påverkar eller är det nån stress och kortisol? Tycker om att kolla din spalt, du är jättebra! ;) Bästa hälsningar Anette

Petra

Kanonbra inlägg! Tack för att du tar ner oss kvinnor på jorden och tar bort skammen! Klimakteriet: 10 kg upp... INTE pga. skräpmat!

Anonym

Wow vilken pingla 😍 lika fin på insidan som utsidan!

Nathalie

Det är hemskt vad hormoner kan ställa till det och tråkigt att vården inte har kommit längre. Vad ligger ditt T3 på? Mitt är riktigt lågt vilket även T4 är. Mina hormoner är bananas och jag mår skit!
Kram

Kort

Du har så rätt! Jag har inte ätit vettigt på 10 år,ingen mat, inget socker inget godis eller fikabröd.. Ändå gick jag bara upp i vikt, jag struntade i att äta något flera dagar i veckan. Allt berodde på stressen på jobbet, jag orkade bara sköta om våra djur och vila inför morgondagens jobb. Maten fanns inte på min världskarta. 12 september i år opererades jag för livmoderkroppcancer, det första läkaren gjorde efter operationen dagen efter var att klappa på min svullna mage där de även haft in luft för att se att operera och säger - Vad har du tänkt göra åt denna mage, fetma samlar östrogen som orsakar cancer.... Jag svarade sanningsenligt att äter jag mindre än jag gör nu och under de senaste 10 åren så dör jag. Då skulle man ta sköldkörtelprov, det visade sig senare vara bra. Jag har alltså inte på något vis ätit mig fet, viktproblemen kom först med stressen...

Anonym

Jag har PCOS o en rejäl övervikt. Hur kan jag få hjälp från läkare?

Anonym

Jag har PCOS o en rejäl övervikt. Hur kan jag få hjälp från läkare?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Petra

Jag har PCOS, hur kan jag få hjälp från läkare mfl?

Linn

Har enorma problem med svettningar hems tiden, kan svettas och frysa samtidigt. Kan det finnas en koppling, hormoner och svettningar? Ätit lchf fram och tillbaka flera år men ätit helt abstinent nu över ett år.

Linn

Har enorma problem med svettningar hems tiden, kan svettas och frysa samtidigt. Kan det finnas en koppling, hormoner och svettningar? Ätit lchf fram och tillbaka flera år men ätit helt abstinent nu över ett år.