Man måste anpassa sig till livet

Det är stor skillnad på livet från när jag tänkte att LCHF var en diet till att det blev en livsstil. Jag är inne på mitt nionde år av LCHF - en tredjedel av mitt liv. Visserligen hade jag meltdowns de första 5 åren där jag mölade godis - men det var återfall och jag hade alltid LCHF som standard. Det slog mig aldrig att köpa hem cornflakes och bröd till frukost - jag såg mina återfall som avvikande från min livsstil.
 
Diet vs. livsstil
 
Det första året på LCHF var det helt klart en diet. Jag fattade att jag hade 100 kilo att gå ner så det skulle bli en lååång diet. Men att alltid vara nöjd och att alltid känna sig tillfreds när man ätit slog husmanskosten med hästlängder. Att slippa tänka så jävla mycket och att alltid gå hungrig oh sugen.
 
Omgivningen frågar mig ofta "saknar du inte bröd? Får man aldrig äta potatis?". Nä alltså jag tänker inte på vad jag "går miste" för det är inget som tillhör mitt liv längre. Jag behöver aldrig dividera med mig själv om jag skall ta en potatis eller inte, det är bara inte längre i mitt liv. Jag är en sann LCHFare, sedan finns det 100 varianter som jag nyfiket tittar på och rör mig mellan - men spannmål, socker occh mjölkmat är inget jag lägger tankeverksamhet på. LCHF är min livsstil och jag ser det inte som ett projekt, lika lite som det är ett projekt att borsta tänderna innan jag går och lägger mig.
 
Din unika biokemi
 
I och med att man nördat ner sig i LCHF så finns det ju olika varianter - allt från carnivore till PALEO och jag är inte den att fördöma något upplägg, jag tror vi är helt individuella biokemiskt. Carnivore har hjälpt mig massor med min astma och allergier - jag har gått från tungt medicinerad dagligen till helt fri från mediciner. Samtidigt är det en balans för äter jag mycket protein får jag blodsockercrasher och blir supersvullen och förstoppad. Jag behöver mitt fett - men äter jag för mycket fett får jag samma effekt. På kolhydratssnåla grönsaker upplever jag att mitt blodosocker blir stabilare men att jag får tillbaka min astma och allergier. Det är ett pussel - men jag har hela livet på mig att pussla! Och det är det som är så skönt, att det inte finns ett start/stopp datum - när det är en livsstil så är det bara att köra på.
 
Jag kan inte säga dig exakt hur du skall äta för din biokemi och en hållbar livsstil, men du behöver rätt grund för att lägga ditt individuella pussel. Att börja med att ta bort socker och mjölmat, öka på fettet och inte vara rädd för animaliskt protein är en god start. Det är hörnbitarna i ditt pussel, resten upptäcker du med resans gång.
 
KÖSS
 
 
2